TANJIN NEODOLJIVI BANANA SPLIT TART Kao osmišljen za proleće, u savršenom voćno-čokoladnom spoju
Napravite ovaj kremasti desert po receptu Tanje Božić iz Beograda

Piše: Ivana Pavlović
Ako volite čokoladne i voćne poslastice ovaj tart ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Tanja Božić, autorka profila „taanyaa b“, iz Karlovca u Hrvatskoj, koja živi u Beogradu. Kuvanje joj je hobi u kome uživa, a bavi se digitalnim marketingom. U slobodno vreme voli da putuje i istražuje nova mesta. Glavna podrška su joj porodica, partner i najbolja drugarica, na čiji predlog je i napravila naloge na mrežama.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept, i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Prvi put sam naišla na ovaj recept kod @slatkadomacica (Julija Radojević). Recept me je odmah privukao zbog savršene kombinacije čokolade i voća, a kao veliki ljubitelj čokolade, naročito u kombinaciji sa bananama i keksom, odlučila sam da ga isprobam.
Kada bi vas neko ko nije probao ovaj tart pitao da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Banana split tart je pravi raj za ljubitelje čokolade i voća. Ima bogatu koricu od mlevenog keksa i badema, sloj svežih banana i kremasti ganaš od bele i crne čokolade. Ukus je savršen balans između čokolade i voćne svežine.
Otkrijte nam tajnu savršenog testa za tart?
- Ključno je da testo bude dovoljno masno kako bi se lako utisnulo, ali da ne bude preteško. Volim kada se testo topi u ustima, a istovremeno čvrsto drži formu.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Za ovu varijantu koristim sastojke sobne temperature, što pomaže da se lakše sjedine i postigne željena tekstura.
Da li sastojke za testo sjedinite mikserom ili varjačom?
- Uvek koristim varjaču ili ruke, jer mislim da tako bolje kontrolišem teksturu testa i postižem ravnomernu konzistenciju.
Šta ako se stvore grudvice u testu?
- Ako je puter sobne temperature, obično ne dolazi do grudvica, ali ako se ipak stvore, mikser može pomoći da se svi sastojci ravnomerno sjedine. Bitno je da se ne pretera s miksanjem, jer to može učiniti smesu previše mokrom.
Da li je moguće ovaj tart napraviti u posnoj varijanti?
- Da, ovaj tart je moguće napraviti u posnoj varijanti. Potrebno je zameniti mrsne sastojke, kao što su maslac i čokolada, biljnim alternativama.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
- S obzirom na to da uglavnom pravim slatkiše, najbrže jelo koje spremam su tiramisu kuglice. Savršene su za iznenadne goste jer se brzo pripreme.
Koje jelo ne volite da pravite?
- Slana jela su nešto što ne pripremam često, jer su mi manje zanimljiva u poređenju sa slatkim receptima.
Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?
- Verovatno bih volela da probam da napravim moči, jer sam nedavno dobila recept od drugarice i zvuči jako interesantno.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
- Najviše uživam u pripremi slatkih jela. Zavisi od situacije – kada mi treba brz recept, biram instant varijante, dok su vikendi idealni za komplikovanije i izazovnije recepte.
Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
- Sećam se da su to bili čokoladni keksići. Bilo je to moje prvo iskustvo u kuhinji, koje je bilo jako zabavno.
Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju ili kao najveći izazov?
- To bi bio upravo ovaj banana split tart, kao i moji omiljeni voćni karpati. Ove poslastice su za mene posebno značajne i predstavljaju veliki izazov u kuhinji.
Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?
- Moja preporuka za početnike je čizkejk, jer postoji mnogo varijacija, od voćnih do čokoladnih verzija, a recepti su jednostavni i uvek uspešni.
Korica:
- 250 g mlevenog keksa
- 100 g mlevenog badema
- 1 kašika prah-šećera
- 2 kašike kakao praha
- 125 g istopljenog putera
- 100 ml mleka
Banana ganaš fil:
- 150 g bele čokolade
- 200 g crne čokolade
- 125 g putera
- 250 ml slatke pavlake
- 3-4 banane
Priprema:
Pomešajte sve sastojke za koricu i utisnite ih u tart kalup. Ostavite da se hladi 10 minuta. Iseckajte banane na kolutove i poređajte ih po korici. Iseckajte čokoladu, a pavlaku i puter zagrevajte do ključanja. Prelijte preko čokolade i mešajte dok se ne rastopi. Fil polako rasporedite preko banana i ostavite tart da se stegne u frižideru.

OLJINA SVEČANA ČOKOLADNA MAĐARICA ZA SVE VAŽNE DOGAĐAJE Božanstvenog ukusa koji se pamti
Napravite ovaj neodoljiv kolač po receptu Olivere Andrić iz Lazarevca

BEŠAMEL SOS Biće skroz kremast i bez grudvica, a svako jelo će pretvoriti u magiju
Savršen uz ribu ili meso.

SOS OD MIROĐIJE Sve domaćice ga vole, božanstvenog mirisa, a super ide uz meso
Mirisan sos daće šmek svakom jelu.

TANJIN BELI EGIPAT ZA SVE VAŽNE PROSLAVE I DOGAĐAJE Kremasta poslastica puna lešnika oduševiće i najizbirljivije
Napravite ovu raskošnu poslasticu sa lešnicima po receptu Tatjane Vujičić iz Beograda

PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)