TANJIN NEODOLJIVI BANANA SPLIT TART Kao osmišljen za proleće, u savršenom voćno-čokoladnom spoju

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovaj kremasti desert po receptu Tanje Božić iz Beograda

banana split tart
Privatna arhiva/Tanja Božić
banana split tart Privatna arhiva/Tanja Božić
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite čokoladne i voćne poslastice ovaj tart ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Tanja Božić, autorka profila „taanyaa b“, iz Karlovca u Hrvatskoj, koja živi u Beogradu. Kuvanje joj je hobi u kome uživa, a bavi se digitalnim marketingom. U slobodno vreme voli da putuje i istražuje nova mesta. Glavna podrška su joj porodica, partner i najbolja drugarica, na čiji predlog je i napravila naloge na mrežama.

 

Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept, i kako ste se odlučili da ga napravite?

- Prvi put sam naišla na ovaj recept kod @slatkadomacica (Julija Radojević). Recept me je odmah privukao zbog savršene kombinacije čokolade i voća, a kao veliki ljubitelj čokolade, naročito u kombinaciji sa bananama i keksom, odlučila sam da ga isprobam.

 

Kada bi vas neko ko nije probao ovaj tart pitao da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?

- Banana split tart je pravi raj za ljubitelje čokolade i voća. Ima bogatu koricu od mlevenog keksa i badema, sloj svežih banana i kremasti ganaš od bele i crne čokolade. Ukus je savršen balans između čokolade i voćne svežine.

 

Otkrijte nam tajnu savršenog testa za tart?

- Ključno je da testo bude dovoljno masno kako bi se lako utisnulo, ali da ne bude preteško. Volim kada se testo topi u ustima, a istovremeno čvrsto drži formu.

 

Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?

- Za ovu varijantu koristim sastojke sobne temperature, što pomaže da se lakše sjedine i postigne željena tekstura.

 

Da li sastojke za testo sjedinite mikserom ili varjačom?

- Uvek koristim varjaču ili ruke, jer mislim da tako bolje kontrolišem teksturu testa i postižem ravnomernu konzistenciju.

 

Šta ako se stvore grudvice u testu?

- Ako je puter sobne temperature, obično ne dolazi do grudvica, ali ako se ipak stvore, mikser može pomoći da se svi sastojci ravnomerno sjedine. Bitno je da se ne pretera s miksanjem, jer to može učiniti smesu previše mokrom.

 

Da li je moguće ovaj tart napraviti u posnoj varijanti?

- Da, ovaj tart je moguće napraviti u posnoj varijanti. Potrebno je zameniti mrsne sastojke, kao što su maslac i čokolada, biljnim alternativama.

 

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

- S obzirom na to da uglavnom pravim slatkiše, najbrže jelo koje spremam su tiramisu kuglice. Savršene su za iznenadne goste jer se brzo pripreme.

 

Koje jelo ne volite da pravite?

- Slana jela su nešto što ne pripremam često, jer su mi manje zanimljiva u poređenju sa slatkim receptima.

 

Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?

- Verovatno bih volela da probam da napravim moči, jer sam nedavno dobila recept od drugarice i zvuči jako interesantno.

 

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?

- Najviše uživam u pripremi slatkih jela. Zavisi od situacije – kada mi treba brz recept, biram instant varijante, dok su vikendi idealni za komplikovanije i izazovnije recepte.

 

Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?

- Sećam se da su to bili čokoladni keksići. Bilo je to moje prvo iskustvo u kuhinji, koje je bilo jako zabavno.

 

Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju ili kao najveći izazov?

- To bi bio upravo ovaj banana split tart, kao i moji omiljeni voćni karpati. Ove poslastice su za mene posebno značajne i predstavljaju veliki izazov u kuhinji.

 

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?

- Moja preporuka za početnike je čizkejk, jer postoji mnogo varijacija, od voćnih do čokoladnih verzija, a recepti su jednostavni i uvek uspešni.

 

Korica:

  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g mlevenog badema
  • 1 kašika prah-šećera
  • 2 kašike kakao praha
  • 125 g istopljenog putera
  • 100 ml mleka

Banana ganaš fil:

  • 150 g bele čokolade
  • 200 g crne čokolade
  • 125 g putera
  • 250 ml slatke pavlake
  • 3-4 banane

Priprema:

Pomešajte sve sastojke za koricu i utisnite ih u tart kalup. Ostavite da se hladi 10 minuta. Iseckajte banane na kolutove i poređajte ih po korici. Iseckajte čokoladu, a pavlaku i puter zagrevajte do ključanja. Prelijte preko čokolade i mešajte dok se ne rastopi. Fil polako rasporedite preko banana i ostavite tart da se stegne u frižideru.

Komentari (0)

Loading