NATAŠIN TART SA BELOM ČOKOLADOM BUDI SVA ČULA Polizaćete i tanjir koliko je ukusan
Napravite ovaj kremasti desert po receptu Nataše Veselinović iz Kragujevca
Foto: privatna arhiva/Nataša Veselinović
Piše: Ivana Pavlović
Ako tražite elegantan desert koji nije previše komplikovan za pripremu, a božanstvenog je ukusa, vreme je da isprobate ovaj tart sa belom čokoladom. Savršen za sve svečane prilike, biće glavna zvezda letnjih rođendana. Recept nam je dala Nataša Veselinović, autorka profila desertologija. Rodom iz Kragujevca, već 20 godina živi u Francuskoj, a kuvanje domaćih jela joj je idealan način da se poveže s korenima. Završila je školu za numeričke mašine, a radi u sektoru za odnose s klijentima u jednoj prodavnici nameštaja.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Prvi put sam naišla na ovaj recept na internetu dok sam tražila desert koji izgleda elegantno, ali nije previše komplikovan za pripremu. Kombinacija prhkog testa i bele čokolade mi je odmah zvučala primamljivo, pa sam odlučila da ga isprobam za porodični ručak. Bio je pun pogodak!
Kada bi vas neko pitao ko nije probao ovaj tart da mu rečima opišete ukus, šta biste rekli?
- Rekla bih da je to nežna, kremasta poslastica sa hrskavom korom i bogatim, mlečnočokoladnim punjenjem. Ukus je balansiran - dovoljno sladak, ali ne previše težak, a dodatak lešnika i šlaga daje mu i teksturalnu i ukusnu dimenziju.
Odajte nam tajnu savršenog testa za tart?
- Po meni, tajna je u hladnom puteru i brzom radu s testom kako se puter ne bi previše otopio. Takođe, ne treba preterivati s mešenjem - čim se testo poveže, ostaviti ga da se odmori u frižideru. Odmor je važan da bi testo bilo prhko i da se ne skuplja tokom pečenja.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Za testo koristim hladne sastojke, naročito puter, jer to doprinosi prhkosti. Za punjenje pavlaka treba da bude zagrejana, a čokolada može biti sobne temperature radi lakšeg topljenja.
Da li sastojke za testo sjedinite mikserom ili varjačom?
- Testo najčešće radim rukama ili varjačom, jer mi daje bolju kontrolu nad teksturom. Nekada koristim i mikser sa nastavkom za testo ako želim da ubrzam proces.
Šta ako se stvore grudvice u testu?
- Ako su grudvice od putera, to nije problem - zapravo doprinosi prhkosti testa. Ako su grudvice od brašna ili se testo ne povezuje, dodam kašiku-dve hladne vode i kratko premesim.
Da li ste nekada tart pravili sa drugim sastojcima?
- Jesam, jednom sam koristila margarin umesto putera – tekstura je bila slična, ali ukus je bio manje bogat. Takođe sam probala s integralnim brašnom, testo je bilo ukusno, ali nešto tvrđe.
Da li je moguće ovaj tart napraviti u posnoj varijanti?
- Da, moguće je. Umesto putera se može koristiti biljna mast ili posni margarin. Umesto pavlake, biljna pavlaka (npr. sojina ili kokosova). Belu čokoladu bi trebalo zameniti veganskom belom čokoladom bez mleka. I naravno, izbaci se jaje a kao zamena se može dodati par kašika vode. Ukus se malo razlikuje, ali i dalje može biti veoma ukusan.
Koje jelo od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
- Najzahtevnije jelo koje sam pravila bio je suši, zahteva preciznost, dobru organizaciju, sveže sastojke i puno pažnje pri savijanju i sečenju. Takođe, važno je da pirinač bude savršeno skuvan i začinjen, što nije uvek lako pogoditi iz prve.
Recept
Tart sa belom čokoladom
Sastojci:
Prhko testo:
•250 g brašna
•100 g omekšalog putera
•75 g šećera
•1 jaje
•prstohvat soli
Čokoladni deo:
•350 g bele čokolade
•180 ml mlečne slatke pavlake
Za dekoraciju:
•pečeni seckani lešnici
•umućen šlag
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer, puter i so. Dodajte razmućeno jaje i zamesite testo (ako je previše suvo, dodati kašiku-dve vode). Testo uvijte u providnu foliju i ostavite sat vremena u frižideru. Nakon toga na pobrašnjenoj dasci rastanjite testo u obliku kruga, debljine 3-4 mm. Stavite u pleh za tart i izbockajte viljuškom na par mesta.
Preko testa stavite papir za pečenje, pa preko papira rasporedite zrna pasulja ili pirinča (da testo ne bi naraslo). Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Nakon toga uklonite zrna pasulja, kao i papir pa vratiti u rernu da se dopeče pet minuta. Čokoladu polomite na male kockice i otopite na pari. Pavlaku zagrejte do ključanja pa sipajte preko otopljene čokolade i izmešajte. Sipajte preko kore od tarta i ostavite u frižider da se stegne najmanje tri sata. Ukrasite pečenim, seckanim lešnicima, umućenim šlagom i sl.
Možda vas zanima:
NEODOLJIVI TART SA BELOM ČOKOLADOM Pravi se maltene sam, a polovina nestane dok trepnete
Kremast i lagan, prste da poližete.
NEODOLJIVI TART SA BELOM ČOKOLADOM Kremast i sladak, uzećete parče više
Odlično ide uz šoljicu kafe.
MALINA TART BUDI SVA ČULA Pravo voćno osveženje savršeno za lepo druženje sa prijateljima
Mirisan i sočan, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
TART OD KEKSA I BELE ČOKOLADE ZA SAVRŠENO JUTRO Pravi se lako, a smaže odmah
Jednostavan, a preukusan.
SOČNA PILETINA U KREMASTOM SOSU SA PEČURKAMA Brz i zdrav ručak, poješće se za tili čas
Pikantan recept sa piletinom za sve gurmane
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
Komentari (0)