Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
Privatna arhiva/Slavica Milojević
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite jednostavne poslastice koji nisu teške ni preslatke, a svakim zalogajem bude nostalgiju, onda je ovaj voćni kolač pravi izbor za vas. Recept nam je dala Slavica Milojević, autorka profila „vranjanka kuva“. Majka dva dečaka i supruga iz Vranja već godinama živi u Staroj Pazovi, a dugo je radila u ugostiteljstvu. Uz veliku podršku supruga i porodice počela je da pravi zdrave hlebove čije se testo pravi samo od vode i brašna, a koji su pritom jako ukusni.
Zbog čega vam se dopao ovaj kolač?
- Prvi put sam ovaj kolač videla kod svekrve pre par godina. Privukao mi je pažnju jer je izgledao jednostavno, a opet predivno, domaće. Miris kolača je ispunio celu kuću i odmah sam znala da želim da ga napravim. Dopala mi se ta jednostavnost, bez previše ukrašavanja i komplikovanja - samo čist, jednostavan ukus.
Zbog čega je ovaj kolač toliko savršen?
- Rekla bih da je to kolač koji spaja jednostavnost i savršen ukus. Prhko testo se topi u ustima, a voćni fil donosi onu prijatnu, prirodnu slatkoću i blagu kiselkastu svežinu. Nije presladak, nije težak - samo lagan, mirisan i savršen uz šolju kafe ili čaja. To je onaj tip kolača koji te osvoji prvim zalogajem.
Odajte nam tajnu savršenog fila?
- Tajna savršenog fila za ovaj kolač je u ravnoteži - voće ne treba prekuvati, već samo kratko obraditi da zadrži svoj ukus i boju. Fil ne sme biti ni previše tečan ni gust, već taman toliko da se lepo sjedini s prhkim testom. Ne treba ni previše šećera, da bi se osetila prirodna aroma voća, a po želji se mogu dodati i seckani orasi, da bi ukus bio još puniji.
Da li fil treba da bude topao ili hladan kada premazujemo kore?
- Fil treba da bude hladan ili barem mlak, nikako vruć. Ako se vruć fil nanese na prhko testo, maslac u testu će se otopiti, pa će se kore razmočiti i izgubiti hrskavost. Zato je najbolje ostaviti fil da se ohladi do trenutka kada je prijatan na dodir - tada će se lepo razmazati, a testo će zadržati svoju strukturu i ukus.
U kojim prilikama biste poslužili ovaj kolač?
- Ovaj kolač bih poslužila u gotovo svakoj prilici - dovoljno je jednostavan za svakodnevnu užinu uz kafu, ali i dovoljno ukusan da se nađe na prazničnoj trpezi. Savršen je za porodična okupljanja, nedeljne ručkove ili kad želite da zasladite dan domaćim kolačem. To je onaj kolač koji uvek prija, bez obzira na povod - jer miriše na dom, toplinu i zajedništvo.
Da li je moguće ovaj kolač napraviti u posnoj varijanti?
- Naravno da jeste! Testo se može zamesiti s margarinom umesto puterom, a fil je već sam po sebi postan jer sadrži samo voće, šećer i griz. Ukus kolača ostaje gotovo nepromenjen.
Koje jelo ne volite da pravite?
- Ne volim da pravim jela koja zahtevaju previše tehničkih koraka i preciznih mera, kao što su složene torte sa više kora i filova. Volim jednostavnije, domaće stvari koje ne oduzimaju previše vremena, ali imaju dušu i ukus.
Da li ste nekada napravili jelo koje vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?
- Kada sam prvi put pravila tortu, fil se zgrudvao, a kore su se zalepile za pleh jer sam u žurbi zaboravila da stavim pek-papir. Izgledalo je kao potpuni haos, ali svaka takva situacija me nauči nečemu novom. Danas se s osmehom setim te torte i kažem sebi - i neuspeh je deo svakog pravog kulinarskog puta.
Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?
- Nisam dosad pravila riblju čorbu ni riblje specijalitete, ali imam veliku želju da to savladam. Uvek mi se čini da je riba zahtevna za pripremu i da traži posebnu pažnju, ali volela bih da naučim jer obožavam njen ukus.
Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
- Prvo jelo koje sam napravila bila je pita - banica sa sukanim korama, i to sa samo devet godina. Moja mama i baka su imale veliku želju da me nauče kako se pravi. Na početku nije bilo jednostavno jer su se kore cepale, ali sam brzo naučila sve trikove. Taj prvi uspeh bio je moj uvod u ljubav prema testu, trenutak kada sam shvatila koliko me raduje stvaranje nečega svojim rukama i koliko uživam u tome.
Da vam dolaze na večeru važni gosti, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im napravili da ih impresionirate?
- Kao Vranjanka, moram da naglasim da su Vranjanci vrlo gostoljubivi ljudi. Kod mene nema razlike, svaki gost je važan i dobrodošao, a trpeza je uvek puna i pripremljena s ljubavlju.
Za predjelo bih servirala nezaobilaznu vranjansku pitu samsu, moju fokaču od beskvasnog testa s belim lukom, maslinama i sirom, suvo meso uz ajvar ili neku sezonsku salatu. Za glavno jelo bih pripremila sač - meso koje se satima krčka s povrćem u zemljanoj posudi, a neizostavan je i hleb od kiselog testa (sourdough) i obavezna domaća supa. Za desert biram nešto što je ukusno, ali i jednostavno - najčešće ovaj voćni kolač sa prhkim testom. I, naravno, sve počinje sa zdravicom i rakijicom, jer je to kod nas znak topline i gostoprimstva.
Recept
Voćni kolač
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- ½ praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 8 kašika šećera
- 100 ml ulja
- 120 g putera (može margarin za posnu varijantu)
- oko 200 ml hladne kisele vode
Za fil:
- voće, bilo koje
- 6 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
- 4 kašike griza
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno sa praškom za pecivo, šećerom, vanilin šećerom, uljem i sitno seckanim puterom. Oblikujte lopticu pa je ostavite bar sat vremena u frižideru. Za to vreme skuvajte voće pa mu dodajte šećer, cimet i griz. Testo podelite na dva dela, jedan veći i jedan manji. Veći deo razvucite u tepsiju obloženu pek-papirom. Zatim dodajte fil pa preko njega napravite trakice od drugog dela testa, i ređajte preko fila. Pecite kolač oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Možda vas zanima:
OTKRIVAMO TAJNU SAVRŠENOG KREM BRULEA Desert koji prkosi vremenu i trendovima
Desert koji mami i mirisom i izgledom.
VERIN KOLAČ SA VIŠNJAMA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Priprema je jednostavna, a ukus božanstven
Savršen i za domaćice početnice.
TRADICIONALNI RECEPT ZA KADAIF Baršunasti slatkiš sa orasima savršenog ukusa
Neodoljivi desert raspametiće i one koji ne vole slatko.
SOČNI KOLAČ SA ŠLJIVAMA Sve se samo pomeša i peče, a polizaćete i tanjir koliko je ukusan
Priprema je jednostavna, a ukus božanstven.
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
MILICIN ČIZKEJK SA PISTAĆIMA I MALINOM MILUJE NEPCA Za sve svečane prilike
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Milice Dojčinović iz Beograda.
Komentari (0)