SLATKI KUGLOF OD BUNDEVE I ŠARGAREPE Jeftin, brzo se pravi, a izgleda kao iz poslastičarnice!
Kulinarska blogerka Aleksandra Tatomirov iz Novog Sada otkriva sve tajne savršenog kuglofa.
Zbog elegantnog izgleda i brojnih mogućnosti za kombinovanje sastojaka, kuglof je jedan od najlepših kolača. Može da se jede kao poslastica, užina, slatki doručak, a postoje i slane varijante. Na prvi pogled deluje da je ovaj biskvit jednostavno napraviti, ali je ipak potrebno malo kulinarske veštine da bi bio vazdušast i mekan. Sve cake za uspešnu pripremu kuglofa otkrila nam je kulinarska blogerka Aleksandra Tatomirov iz Novog Sada, koja je autorka Instagram stranice Sandrine čarolije.
Da li je važno kojim redosledom se stavljaju sastojci?
- Jeste, vrlo je bitno. Prvo se umute jaja penasto, pa se dodaju mokri sastojci i šećer. Na kraju se stavlja brašno i prašak za pecivo kako bi se smesa lepše povezala.
Kako da ne bude grudvica u smesi kada se stavi brašno?
- Potrebno je prosejati brašno i prašak za pecivo. To sprečava stvaranje grudvica.
Koliko dugo treba smesa da se muti mikserom?
- Mutite mikserom sve dok smesa ne postane penasta i kompaktna. Otprlike 10-15 minuta.
Da li se bundeva i šargarepa rendaju na krupnije ili na sitnije rende?
- Bundevu i šargarepu sitno izrendajte, jer će tokom pečenja omekšati i savršeno se spojiti sa testom, tako da se posle pečenja neće primetiti u kolaču, samo će on dobiti slatkastu notu.
Da li je bolje koristiti silikonski ili aluminijumski kalup?
- Tradicionalni kuglofi se prave u keramičkim modlama, ali se one retko nalaze. Moj favorit su aluminijumski kalupi jer se silikonski mogu s vremenom deformisati. S druge strane, kuglof se lakše vadi iz silikonskog kalupa. Pa hajde da kažemo da je kalup stvar ličnog izbora. Koji god da koristite, obavezno ga podmažite.
Na kolikoj temperaturi treba da se peče?
- Idealna temperatura je 180 stepeni da se testo ne bi prepeklo i izgubilo sočnost. Ukoliko bi temperatura bila niža, kuglof bi bio suv jer bi duže bio izložen toplom vazduhu, a opet nedovoljno za pečenje tako debelog testa.
Posle koliko vremena sme da se otvori rerna?
- Rerna sme da se otvori tek pred kraj pečenja kako biste proverili da li je kolač gotov. Pre toga nema potrebe.
Kako da kuglof ne splasne posle pečenja ili ne bude gnjecav?
- Dobro ispečen kuglof neće splasnuti. To se proverava drvenom čačkalicom ili štapićem za ražnjić. Probodite testo kada se bliži kraj pečenju. Ukoliko čačkalica nije lepljiva, kolač je pečen. Kako bi bio vazdušast i mekan, jaja treba da budu sobne temperature, a mekoći doprinosi i prosejano brašno.
Kako najlakše izvaditi kuglof iz kalupa?
- Ako podmažete kalup pre sipanja smese, pečeni kuglof ćete lako izvaditi. Takođe, ne treba vaditi kuglof dok je vreo, već sačekajte da se malo prohladi.
Da li kolač može da se prelije glazurom od čokolade?
- Na gotov kuglof možete staviti šta god želite. Otopljenu čokoladu, šećer u prahu, šlag...
RECEPT
Kuglof od bundeve i šargarepe sa čokoladom
Sastojci:
200 g rendane bundeve
140 g rendane šargarepe
230 g oštrog brašna
150 g šećera
3 jaja
70 g seckane čokolade za kuvanje
50 g mlevenih pečenih lešnika
50 ml soka od pomorandže
100 ml ulja
50 ml mleka
2 vanilin šećera
1 pomorandže
1 prašak za pecivo
1 prstohvat soli
Priprema:
Bundevu i šargarepu oljuštite i sitno izrendajte. Dodajte cela jaja, so, šećer i vanilin šećer i mikserom penasto umutite. Dodajte rendanu koru i sok od pomorandže, ulje, mleko, lešnike i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Mikserom sjedinite u glatku smesu. Kašikom umešajte šargarepu i bundevu, dodajte seckanu čokoladu. Kalup za kuglof podmažite puterom i pospite brašnom. Sipajte smesu za kuglof i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 45-50 minuta. Kada ga izvadite iz rerne, ostavite da se prohladi 15 minuta u modli, pa izvadite kolač. Ohlađen možete posuti šećerom u prahu.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)