KIFLICE SA VIŠNJAMA I ČOKOLADOM Zamirisaće vam cela kuća, po receptu Milice Spasić
Napravite savršeno pecivo s čokoladom i višnjama uz savete kulinarske blogerke Milice Spasić
Domaće kiflice su uvek dobar način da zasladite vikend, posebno zimi. Za sve one koji obožavaju testo, kiflice sa višnjama i čokoladom biće prava poslastica. Kada se njihov miris raširi celom kućom, članovi vaše porodice će jedva čekati da ih izvadite iz rerne! Za savršeno mekane kiflice je potreban dobar recept, ali morate da znate i kako da umesite testo. Sve nam je lepo objasnila Milica Spasić iz Mihajlovca pored Smedereva. Ona je autorka Instagram stranice „Kuhinja kod Milice“, na kojoj sa više od 18.000 pratilaca deli svoje recepte za slatkiše i slaniše.
Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za ove kliflice?
- Kiflice će biti najlepše ako ih pravite od brašna tip 400, jer se ono koristi za sva peciva koja se mese sa kvascem.
Da li testo može da se premazuje uljem umesto margarinom?
- Ulje možete staviti malo u testo dok mesite. Testo će tako biti mekše. Ali za premazivanje testa koristite margarin, jer on najbolje čini kiflice lisnatim.
Da li se kvasac može zameniti praškom za pecivo?
- Prašak za pecivo se koristi za testa koja ne treba da narastaju, kao što su kolači, mafini pogače. Kvasac se stavlja u sva ostala testa, poput kiflica, krofni, hleba.
Kakvo testo treba da bude kada se umesi?
- Umešeno testo treba da bude mekano na dodir, vazdušasto, nikako tvrdo, jer će i gotove kiflice biti poput testa.
Koja je tajna mekih, vazdušastih kiflica?
- Da bi kiflice bile vazdušaste, važno je da testo odstoji više puta, da odmara i naraste. Kod pripreme testa, mleko ne sme biti vruće ili hladno, nego mlako. Testo će biti ukusnije ako kvasac pomešate s mlekom, a ne s vodom. Zahvaljujući mleku, pecivo dobija fantastičnu koricu.
Da li je bolje da se koriste višnje iz kompota ili odleđene?
- Bolje je da u kiflice stavljate zaleđene višnje, ali ih pre toga potpuno odledite i dobro iscedite.
Da li od ovog testa mogu da se naprave slane kiflice?
- Možete da napravite i slane kiflice, samo izostavite šećer i dodajte malo soli.
Zašto se pre pečenja premazuju mešavinom od žumanca i mleka?
- Premazivanje mlekom i žumancetom kiflicama daje savršenu braonkastu boju, a korica je hrskavija i ukusnija.
Kako da znamo da su dovoljno pečene?
- Vreme pečenja kiflica zavisi od rerne, ali je u principu dovoljno 20-30 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju. Kako biste proverili da su kiflice pečene, pritisnite ih prstom odozgo i ako se vrate u početni oblik, gotove su. Ako ostanu udubljene, ostavite da se peku još nekoliko minuta.
Miličine slatke kiflice
Sastojci:
800 g brašna
200 g margarina
3 čaše mleka
3 kašike šećera
3 jaja
1 kesica suvog kvasca ili kocka svežeg
1 čaša jogurta
1 kašičica soli
Punjenje:
100-150 g čokolade
200 g višanja (zaleđenih)
100 g krema po želji
Premaz:
1 žumance
2 kašike mleka
Priprema:
U mlako mleko dodajte kvasac i šećer, izmešajte pa ostavite nekoliko minuta da zapeni. Zatim dodajte jogurt, so, jaja i brašno. Umesite testo i podelite na 14 loptica. Svaku razvucite oklagijom u mali krug, premažite margarinom. Svaku sledeću rastanjite, stavite preko one namazane, i nju namažite margarinom i tako poređajte dva puta po sedam krugova. Pokrijte ih krpom i ostavite da stoje 20-30 minuta. Oklagijom rastanjite krugove, isecite u trouglove. Na dužu stranu trougla stavite kašičicu krema, pola kockice čokolade i preko višnju (ukoliko su višnje sitne, stavite 2-3). Urolajte kiflicu dobro, da tokom pečenja fil ne iscuri. Ređajte ih u pleh na papir za pečenje. Premažite ih umućenim žumancem koje ste pomešali s mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju smeđu boju.
NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
Komentari (0)