DANIJELINA BANANA SPLIT TORTA Gotova za 20 minuta a ne peče se, lagana i osvežavajuća
Napravite ovu nežnu, laganu tortu s bananama po receptu Danijele Bobar iz Inđije


Piše: Ivana Pavlović
Ako volite voćne torte, ovu ćete obožavati. Lagana i kremasta, idealna je za sve prilike ili kada vam se prijede nešto slatko. Recept za ovu neodoljivu poslasticu dala nam je Danijela Bobar iz Inđije, autorka instagram-stranice „tajna moje kuhinjice“. Pošto se ne peče, biće gotova začas, a nestaće sa stola još brže.
Danijela voli da kuva odmalena, i iako joj to nije profesija, hobi je kome se najčešće vraća svakodnevno. Ideju da podeli svoje recepte s drugima dobila je 2020. godine, a sada je to mala zajednica koja se međusobno podržava i stiče nova iskustva.
Kada ste prvi put čuli za ovaj recept, gde ste ga probali?
- Za ovaj recept sam prvi put čula slučajno preko Instagrama .Oduševila sam se na prvi pogled. Toliko mi se dopao recept, da sam odlučila odmah da napravim. Inače, obožavam kremaste torte i kolače i nisam se pokajala, jer je torta zaista predobra i preukusna.
Ako biste pravili ovu tortu s drugim sastojcima, s čim bi to bilo?
- Preporučila bih da se napravi sa jagodama. To bi bila top kombinacija.
Kada bi vas neko pitao da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Prava, nežna kremasta princeza. Svaki zalogaj je poseban doživljaj. Kremasta fantazija za koju će vam svako tražiti recept!
Kada i kako je počela vaša ljubav prema kuvanju?
- Ljubav prema kuvanju mora biti glavni sastojak da bi jelo uspelo. Hrana je ljubav. Odmalena sam volela da provodim vreme u kuhinji i da posmatram starije kako pripremaju hranu. Od tada pa do danas nikada nisam prestala da uživam u kuvanju.
Da li vam je kuvanje hobi ili profesija?
- Kuvanje je moj hobi. Obožavam da kuvam. Iz svog primera znam da je kuvanje jedna lepa i maštovita stvar. Lepota kuvanja je u tome što kada se čovek prepusti svojoj mašti, kada jelo koje napravi bude gotovo, onda dobijemo pozitivne rezultate. Najpre, uradili smo nešto korisno i lepo i pripremili jelo koje može biti i ukusno i zdravo i bez raznih veštačkih dodataka.
Koje je vaše omiljeno jelo?
- Moje omiljeno jelo su lovačke šnicle. Pohovana šnicla sa pire ili pečenim krompirom jedno je od naših omiljenih jela koje često krasi porodičnu trpezu. Sočno meso koje se topi u ustima .
Koje jelo ne volite da pravite?
- Jelo koje ne volim da jedem, a ni da pravim je kuvani brokoli. Ima neki specifičan i ukus i miris i nikada me nije privlačilo .
Banana split torta
Sastojci:
Za podlogu :
300 g mlevenog keksa
120 g margarina
50 g čokolade za kuvanje
5 kašika mleka
Za kremu:
3 banane
2 pudinga od vanile
7 dl mleka
150 g šećera
150 g margarina
Za dekoraciju :
350 g slatke pavlake
50 g čokolade
2 kašike ulja
listići badema
Priprema
U veću posudi stavite mleko, margarin i čokoladu otopljenu na tihoj vatri. Sklonite s vatre i dodajte keks. Ako je smesa previše suva, dodajte još malkice mleka. Kalup premažite uljem. Lepo, ravnomerno rasporedite smesu rukama, onda možete nekim ravnim predmetom. Stavite u frižider da se stegne. U veću šerpu stavite mleko za puding, a prethodno odvojte malo mleka da puding razmutite. Ukuvajte puding onako kako inače kuvate, pa u vreo dodajte 150 g margarina. Izgnječite viljuškom 3 banane, dodajte 3 kašike vrućeg pudinga. Lepo promešajte i sipajte preko keksa. Lepo rasporedite, zatim preko premažite puding. Ostavite par sati da se lepo stegne u frižideru. Kad se stegne, umutite slatku pavlaku i preko pudinga premažite. Istopite čokoladu i dekorišite listićima badema.
Možda vas zanima:

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj
Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

STARINSKA SLADOLED TORTA Postoje dve ključne razlike u pripremi u odnosu na današnje domaćice, a evo koje su
Bake nisu kuvale fil i tortu su na kraju premazivale filom od žumanaca, dok današnje domaćice ipak kuvaju fil i premazuju šlagom.

STARA SARAJEVSKA TORTA Sa rozen korama, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Kremasta i slatka, bićete oduševljeni.

ZEBRA TORTA SA NAPOLITANKAMA Ne treba da palite rernu, a kremasta i očaravajuća
Zbog izgleda će je najviše deca obožavati.

NATAŠIN TART SA BELOM ČOKOLADOM BUDI SVA ČULA Polizaćete i tanjir koliko je ukusan
Napravite ovaj kremasti desert po receptu Nataše Veselinović iz Kragujevca

BAKA KAJINA MARENG PITA BUDI NOSTALGIJU Letnja poslastica sa limunom rashladiće vas u trenu
Napravite ovu sočnu poslasticu s limunom po receptu Katice Vujanović iz Novog Sada

LAŽNE VANILICE Može i dete da ih napravi, a dobićete brojne pohvale, nema im ravnih!
Mekane i ukusne, pravićete stalno.

RUČAK ZA 20 MINUTA Imamo najbolji recept za pileću džigericu koju ćete obožavati
Neki je obožavaju, drugi izbegavaju, a ona je svakako dobro oružje u borbi protiv anemije. Recept za pripremu najukusnije pileće džigerice je potpuno jednostavan

CACIKI SOS Super ide uz giros i pečenu piletinu, a pravi se maltene sam
Čuveni grčki sos daće šmek svakom jelu.
Komentari (0)