GORDANINA ŠEHERZADA BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Ne peče se i gotova začas, a neodoljiva
Napravite ovu čarobnu nepečenu poslasticu po receptu Gordane Jovanović iz Rume.
Ako volite kremaste i sočne poslastice koje se ne peku, a nestaće sa stola čim se postave, ovu tortu ćete stalno praviti. Recept je sa nama podelila Gordana Jovanović, autorka profila „kuvam srcem“. Kuvarica po profesiji, pre pet godina je došla na ideju da svoje recepte podeli sa drugima. Sinovi i suprug su joj najveća podrška, i baš ova torta im je jedna od omiljenih. Gordanu smo pitali kako je moguće za tako malo vremena napraviti tako savršenu poslasticu, da li ova torta može da bude posna i još neka pitanja.
Kada ste prvi put čuli za ovaj recept, gde ste ga probali?
Za tortu sam prvi put čula i probala kada je koleginica donela da nas počasti na poslu za svoj rođendan. Nisam nikada bila za te varijante torti koje se brzo spremaju, bez korica i fila koji se ne kuva, ali ova me je zaista oduševila ukusom zato sam i odlučila da je isprobam i napravim za svoje goste.
Odajte nam tajnu savršenog fila za tortu?
Nema tu neke posebne tajne, ako pratite recept i dodate malo ljubavi, nema greške. Kada su u pitanju filovi s pudingom, kada se fil skuva obavezno ga treba pokriti PVC folijom i da se tako hladi. Pre dodavanja margarina ili maslaca fil treba dobro umutiti mikserom.
Da li mislite da je moguće ovu tortu napraviti u posnoj varijanti? S kojim sastojcima biste je napravili i koliko bi se razlikovao ukus?
Može se napraviti u posnoj varijanti, samo treba zameniti mrsne sastojke posnim. Neki posni keks s čokoladom ili kakaom mislim da bi se savršeno uklopio s ovim filom. Naravno, ukus bi se verovatno razlikovao od originalnog.
Kada bi vas pitao neko ko nije probao tortu da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
Kremasta, sočna, taman dovoljno slatka. Veoma lepo uklopljeni sastojci da nikada ne biste rekli da je toliko jednostavna za pripremu.
Koje je vaše omiljeno jelo?
Sve volim da jedem i ne znam baš šta bih izdvojila, ali neka to bude naša domaća kuhinja, kuvana jela.
Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
Najzahtevniji su bili makaronsi. Jednom sam probala da ih napravim i nisam uspela.
Recept za Šeherezada tortu
Sastojci:
- 2 pakovanja turskog keksa 600 g
- 500 ml slatke pavlake
Za fil:
- 1 l mleka
- 11 kašika šećera
- 4 pudinga sa ukusom karamele
- 250 g maslaca ili margarina
Priprema:
Puding skuvajte u mleku, pa kada se ohladi dodajte omekšali margarin ili maslac. Dobro umutite mikserom. Slatku pavlaku umutite da bude kao šlag. Poređajte keks na plato za tortu, ređajte tako da formirate koru. Preko keksa premažite karamel fil, preko fila šlag i tako redom dok ne potrošite keks i fil. Tortu ukrasite po želji. Prijatno!
Možda vas zanima:
KEKS MARKIZA SLAĐA OD KLASIČNE Poslastica kao izmišljena za slavsku trpezu, dekorativna i preukusna
Fenomenalna poslastica sa piškotama raspametiće i one koji ne vole slatko.
DŽUNGLA TORTA Preukusna poslastica sa bananama ukrasiće svaku svečanu trpezu
Ako volite banane, ovu tortu ćete obožavati.
MILKA TORTA Savršen spoj bele i crne čokolade u ukusu koji se ne zaboravlja
Ako volite čokoladu, ovu poslasticu ćete obožavati.
NEMAČKA KRTICA Kremasta poslastica koja se topi u ustima, u sočnom spoju sa bananama
Neodoljiva poslastica sa čokoladom i bananama, a mekana i izdašna.
ALEKSANDRINA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA RAJ ZA ČULA Nestaće sa stola odmah, a sočna i slatka
Napravite ovu mirisnu poslasticu po receptu Aleksandre Simić iz Pećinaca
ZORICIN MIRISNI HLEB SA BUNDEVOM Idealan za savršeno vikend jutro, a preukusan i kada je hladan
Napravite ovaj neodoljivi specijalitet po receptu Zorice Pavlović iz Požarevca
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
ZORICIN MINI TART SA BOROVNICAMA MEKAN KAO PAMUK Kao osmišljen za savršen vikend
Napravite ovaj neodoljivi voćni desert po receptu Zorice Pešić iz Beograda
KNEDLE SA DŽEMOM I ORASIMA Fenomanalni desert za dane posta koji se topi u ustima
Sočne i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)