Idealan je prilog uz meso, povrće, ribu, nekome bolji i od pirinča: Kako se sprema kus kus koji osvaja srca Srba i Srpkinja
Kus kus je tradicionalno jelo poreklom iz severne Afrike, koje je poslednjih godina postalo izuzetno popularno i u našim krajevima.
Ovaj sitni zrneviti dodatak na prvi pogled podseća na pirinač, ali se zapravo pravi od pšenične krupice. Lagan, brz za pripremu i veoma hranljiv, kus kus je idealan prilog uz meso, povrće, ribu ili kao osnova za letnju salatu.
Sastojci za osnovni kus kus:
- 1 šolja kus kusa
- 1 šolja vode (ili bujona)
- prstohvat soli
- 1 kašika maslinovog ulja ili putera
Priprema kus kusa:
I to je to! Vaš kus kus je spreman. Možete ga poslužiti kao topli prilog uz piletinu, teletinu ili ribu, ili kao hladnu salatu sa povrćem, maslinama, feta sirom i limunovim sokom.
Saveti za savršen kus kus:
- Umesto vode koristite povrtni ili pileći bujon za bogatiji ukus.
- Dodajte malo kurkume, kari praha ili bibera ako želite orijentalnu notu.
- Ako pravite salatu, obavezno prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom dok je još topao.
Nutritivna vrednost i koristi:
Kus kus je bogat kompleksnim ugljenim hidratima, a sadrži i proteine, vlakna i vitamine B grupe. Lagan je za varenje i odličan izbor za one koji žele zdrav, ali zasitan obrok.
Bonus video:
HLEB BEZ KVASCA Gotov je za oko pola sata, a mekan je kao duša
Ostavite da se potpuno ohladi na pre sečenja i serviranja...
POTAŽ OD BUNDEVE I ŠARGAREPE Nema boljeg jela tokom tmurnih i hladnih dana, s razlogom je klasik
Poslužite toplo i pospite pečenim semenkama bundeve
SALATA SA ŠAMPINJONIMA Brzinsko jelo bez koga se posna trpeza ne može zamisliti, spremite i oduševite goste
Kada se ohladi, vaša salata je spremna za serviranje...
ČILI BEZ MESA Posno jelo po ukusu cele porodice, garantovano će tražiti još
Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada...
DOMAĆI HUMUS Posna trpeza nije kompletna bez ovog namaza, savršeno je kremast i ukusan
Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič...
Komentari (0)