BAKINA PROJA Ukus će vas odmah vratiti u detinjstvo, bolji recept ne postoji

Ana Klikovac

10:02

Bakina vanglica 0

Ispečenu proju lagano poprskajte vodom...

proja
Shutterstock

Nema lepšeg početka dana od mirisa sveže pečene proje. Ovaj jednostavan i starinski specijalitet od kukuruznog brašna omiljen je u srpskim porodicama već generacijama.

Mekana, zlatna i puna ukusa, proja se savršeno slaže uz čašu jogurta, ali i kao prilog uz sarmu ili podvarak. Priprema je brza, a rezultat – pravi domaći doručak koji greje dušu i telo.

Sastojci:

  • 350–400 g kukuruznog brašna
     
  • 1 čaša mlake vode (malo veća od standardne čaše)
     
  • 1 prašak za pecivo
     
  • So po ukusu
     
  • Mast ili ulje za podmazivanje tepsije

Priprema:

U veću činiju stavite kukuruzno brašno, dodajte prašak za pecivo i so.

Postepeno sipajte mlaku vodu i mešajte dok ne dobijete smesu gušću od one za palačinke. Po potrebi dodajte još malo vode. Podmažite tepsiju mašću ili uljem.

Sipajte smesu u pripremljenu tepsiju i poravnajte varjačom ili kašikom. Stavite u unapred zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 15–20 minuta, dok proja ne dobije zlatnu boju.

Ispečenu proju lagano poprskajte vodom, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi – tako ostaje mekana.

 

Bonus video:

@moja.trpeza PROJA DOMAĆA Sastojci: 3 jaja 200 ml jogurta 200 ml mleka 150 ml ulja 1 čaša kukuruznog brašna 1 čaša pšeničnog brašna 1 prašak za pecivo kašičica soli 200–250 g sira (feta ili sitan sir) Kako da ispadne sočna: 1. Umutite jaja, dodajte jogurt, mleko i ulje. 2. Ubacite so, kukuruzno brašno, pšenično brašno i prašak za pecivo. 3. Dodajte izmrvljen sir i lagano izmešajte. 4. Sipajte u podmazan pleh (ili obložite papirom). 5. Pecite na 200°C oko 30 minuta dok ne porumeni. TRIK: Kad izvadite iz rerne, premažite malo putera preko biće mekša i mirisnija. #mojatrpeza #trpeza #kuhinjarecepti #kuhinja ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading