BEZ KVASCA, SA SASTOJCIKA KOJE IMATE KOD KUĆE Najmekše i najvazdušastije mekike, poješćete ih u slast
Recept za kojim je odlepilo više od 4 miliona ljudi

Sastojci:
Možda vas zanima:

STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim

SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru

IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo

RECEPT ZA MEKIKE Spolja hrskave i rumene, iznutra šupljikave, njihov miris nas vraća u detinjstvo jer su mnogima bile omiljena užina
Mekike su jedna tradicionalna užina i njihov miris vraća u neka prethodna vremena kada su važile za pravu poslasticu.
- 350 g brašna,
- 10 g praška za pecivo,
- 1 kašičica sode bikarbone,
- 225 ml hladnog mleka,
- 2 ravne kašičice soli,
- 12 ml ulja.
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i postepeno sipajte mleko.Sjedinite smesu, pa sipajte ulje.Umesite testo i pokrijte, pa ostavite 40 minuta.Testo zatim premesite, umotajte u providnu foliju, pa ostavite da odmori oko 4-5 sati na sobnoj temperaturi ili stavite u frižider preko noći.Razvucite testo prstima ili oklagijom, na 1/2 cm debljine, pa isecite trake.
Zatim uzmite štapić za ražnjiće i malo ga pokvasite.Pritisnite po sredini svaku traku od testa, a zatim stavite dve trake jednu na drugu i opet pritisnite po sredini.Pržite u zagrejanom ulju.

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)