IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo
Sastojci
Potrebno je:
- 5 kg brašna tip 500
- 5 kašika šećera
- 3,900 l tople vode
- 150 g ili 100 g svežeg kvasca ili suvog kvasca
- 2,5 kašike soli
- 4 kašike rakije
Priprema
U veliku vanglu stavite kvasac, šećer i na kraju 3 litre vode tople. Kada se kvasac istopi kao i šećer polako uz mešanje dodajte brašno polovinu. Dodajte soli i rakiju. Sve sjedinite.
Dodajte vodu i na kraju ostatak brašna. Testo bi trebalo da bude za nijansu gušće nego za uštipke. Ali samo za nijansu. Drvenom vrjačom krenite da lupate testo. To je kada kako bih rekla mešate teato od vrha činije ka sredini. Kao da skupljate testo sa zida vangle. Ujedno okrećite vanglu u pravcu kazaljke na satu. Tako mešajte 10 minuta. Morate alarm da navijete. Ostavite prekriveno da narasta da se duplira.
Opet isto izlupajte testo 10 minuta. Potezima od ivice ka unutra pa na gore. Stavite sada da narasta do ivice vangle. Namažite uljem ruke dobro. Vadite komad veličine teniske loptice i rukama razvucite u mekiku.
Samo nemojte da pritiskate da mnogo jer neće biti vazdušaste. Onako sve izrađujte ovlaš. Stavite u duboko ulje i pržite dok ne dobijete zlatno žutu boju. Mera je prava vašarska. Oni to zovu jedna tura testa.
Možda vas zanima:
BILO JEDNOM U JUGOSLAVIJI Pet jeftinih jela koja su bila neizostavna na trpezama
Iako su ova jela bila "siromašna", bila su ukusna, zdrava i mnogi ih se rado sećaju
MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika
SAČUVAJTE LETO U TEGLI Paradajz salata - savršena zimnica bez konzervansa
Zimnica se već priprema, a evo još jedne dobre ideje – paradajz salata u tegli koja će vam biti omiljena u zimskim danima. Možete da koristite bilo koju vrstu paradajza i uživajte u zimnici za koju vam ne treba konzervans
PUNJENE TIKVICE U SOSU OD PARADAJZA Starinsko, letnje jelo koje su pravile naše bake i prabake
Ukoliko želite da vam sos bude gušći, onda sa paradajz sosom pomešajte pelat
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)