IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo
![piroške](/data/images/2023-09-11/62187_696594-maxresdefault-f_f.jpg?timestamp=1694383200)
Sastojci
Potrebno je:
- 5 kg brašna tip 500
- 5 kašika šećera
- 3,900 l tople vode
- 150 g ili 100 g svežeg kvasca ili suvog kvasca
- 2,5 kašike soli
- 4 kašike rakije
Priprema
U veliku vanglu stavite kvasac, šećer i na kraju 3 litre vode tople. Kada se kvasac istopi kao i šećer polako uz mešanje dodajte brašno polovinu. Dodajte soli i rakiju. Sve sjedinite.
Dodajte vodu i na kraju ostatak brašna. Testo bi trebalo da bude za nijansu gušće nego za uštipke. Ali samo za nijansu. Drvenom vrjačom krenite da lupate testo. To je kada kako bih rekla mešate teato od vrha činije ka sredini. Kao da skupljate testo sa zida vangle. Ujedno okrećite vanglu u pravcu kazaljke na satu. Tako mešajte 10 minuta. Morate alarm da navijete. Ostavite prekriveno da narasta da se duplira.
Opet isto izlupajte testo 10 minuta. Potezima od ivice ka unutra pa na gore. Stavite sada da narasta do ivice vangle. Namažite uljem ruke dobro. Vadite komad veličine teniske loptice i rukama razvucite u mekiku.
Samo nemojte da pritiskate da mnogo jer neće biti vazdušaste. Onako sve izrađujte ovlaš. Stavite u duboko ulje i pržite dok ne dobijete zlatno žutu boju. Mera je prava vašarska. Oni to zovu jedna tura testa.
Možda vas zanima:
![BILO JEDNOM U JUGOSLAVIJI Pet jeftinih jela koja su bila neizostavna na trpezama](/data/images/2023-01-25/44846_20230124-140739_f.jpg)
BILO JEDNOM U JUGOSLAVIJI Pet jeftinih jela koja su bila neizostavna na trpezama
Iako su ova jela bila "siromašna", bila su ukusna, zdrava i mnogi ih se rado sećaju
![torta](/data/images/2023-09-30/63147_misterija-s-karamel-bombonima-marija-fajdetic-vovk-800-1_f.jpg)
MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika
![zimnica](/data/images/2023-08-19/61232_screenshot-2_f.jpg)
SAČUVAJTE LETO U TEGLI Paradajz salata - savršena zimnica bez konzervansa
Zimnica se već priprema, a evo još jedne dobre ideje – paradajz salata u tegli koja će vam biti omiljena u zimskim danima. Možete da koristite bilo koju vrstu paradajza i uživajte u zimnici za koju vam ne treba konzervans
![punjene tikvice](/data/images/2023-08-19/61229_punjene-tikvice-u-sosu-od-paradajza-e1334581217155-300x222_f.jpg)
PUNJENE TIKVICE U SOSU OD PARADAJZA Starinsko, letnje jelo koje su pravile naše bake i prabake
Ukoliko želite da vam sos bude gušći, onda sa paradajz sosom pomešajte pelat
![sutlijaš](/data/images/2024-10-03/102138_sutlijas-shutterstock-62962489_f.jpg)
SUTLIJAŠ Fenomenalan domaći desert koji budi nostalgiju, a cimet mu daje poseban šmek
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
![posni prebranac](/data/images/2024-09-27/101567_posni-prebranac_f.jpg)
PREBRANAC PO BAKA MIRINOM RECEPTU Držaće vas dugo sitim, a raj za nepca
Jelo koje krepi organizam u trenu, obožavaćete ga.
![knedle sa šljivama](/data/images/2024-08-23/98347_knedle-sa-sljivama_f.jpg)
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinske i aromatične, a mekane kao duša
Starinski slatkiš kome nije moguće odoleti, za pravo uživanje.
TRADICIONALNA SRPSKA PITA Domaća sečenica, užitak koji garantuje pune baterije
Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice
![uštipci](/data/images/2025-01-08/110679_ustipci-6_f.jpg)
PO RECEPTU NAŠIH BAKA Domaći uštipci, pecivo za sva vremena
Mekani kao duša, slani ili slatki, vi birate
Komentari (0)