STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim

Starinsko sočno jelo koje možete da pravita sa bilo kojom vrstom kobasice, koju god da imate, dovoljan vam je jedan red kolutova. Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim.
Sastojci za tepsiju dimenzija 30 x 20:
- 5 – 6 većih krompira
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 red kobasice bilo koje ( težina može da varira zavisno koliko debelo kolutove isečete , može da se priprema čak i sa kulenom i slaninom )
- 200 ml pirinča ( 1 šolja )
- 1 kašika suvog začina
- 1 kašika brašna
- 1l vode
- 50 ml ulja
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni. Očistiti i iseći crni luk na tanke kriške. Rasporediti ga po dnu tepsije.
Očistiti krompir pa ga iseći na tanke kolutove i njime prekriti crni luk. Slagati tako da jedan kraj koluta prelazi preko drugog, da baš nema prostora izmedju kolutova krompira. Preko posuti pirinčem, a preko njega poslagati kolutove kobasice. Preko kobasice poslagati drugu polovinu krompira. Pomešati vodu da uljem, suvim začinom i brašnom. Razmutiti da nema grudvica pa preliti preko krompira u tepsiji. Sve treba da ” pliva”, ali ne brinite ta voda će ispariti, a krompiru je potrebna da bi omekanio, prvo se skuvao pa onda zapekao. Staviti da se peče oko 90 minuta. Gotovo je kada je krompir odgore blago porumenio, a u plehu jos uvek ima malo safta. Izvaditi i prohladiti 10- ak minuta jer je sve jako vrelo, posebno krompir i pirinač, pa onda poslužiti.
Možda vas zanima:

NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
GURABIJE SRCU NAJMILIJE Poslastica na koju niko ne ostaje ravnodušan
Miris našeg detinjstva!

IZBEGNITE OVE GREŠKE Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz frižidera da servirate na tanjir
Gotovo svaki sir treba izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena pre služenja

DUŠU DALO UZ ROŠTILJ Prepečeni hleb sa belim lukom, aromatičan i hrskav
Toliko dobar da mu niko neće odoleti, a možete da ga servirate uz bilo koje meso

ITALIJANSKI KREM OD PISTAĆA Savršeni namaz za kroasane i deserte, ovakav do sada niste jeli
Krem čuvajte u frižideru do dve nedelje.

MAFINI SA SIROM SA MERAMA "NA ČAŠE" Prave se lako, a pojedu brzo i uspevaju BAŠ svima
Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.

FENOMENALNA OBLANDA Trebaće vam samo 4 sastojka, a nikad slađa
Najbolje da oblandu napravite dan ranije, biće ukusnija i lakše će da se seče.

GURMANSKA PROJA SA ČVARCIMA Fenomenalna i slasna, pravi raj za nepca
Služite uz jogurt.

ČIZKEJK SA BELOM ČOKOLADOM Aromatični desert koji će vas zasladiti u momentu
Neodoljivi desert raspametiće i one koji ne vole slatko.
Komentari (0)