KADA SE KORISTI SVEŽ, A KADA SUVI KVASAC Umesite testo koje će uvek da naraste
Većina domaćica više voli svež jer je od njega testo mekše i izdašnije, a instant kvascu, suvom, pribegava kada je u žurbi

Poslednjih dana mnogo se priča o brašnu i mešenju hleba, a to znači da se kroz glavu mnogih mladih i starih domaćica provlači pitanje vezano za kvasac.
Kao neizostavan deo za pripremu pekarskih proizvoda, koristi se suv ili sveži kvasac, ali mnogi nisu sigurni kad bi koji trebalo iskoristiti.
Većina domaćica više voli svež jer je od njega testo mekše i izdašnije, a instant kvascu, suvom, pribegava kada je u žurbi.
Sveži kvasac ima rok trajanja od dve nedelje i mora da se čuva na hladnom mestu. Sa druge strane, suvi kvasac ima strukturu praha, duži rok trajanja i može da se čuva na sobnoj temperaturi.
A da li je ovo jedina razlika kada je reč o upotrebi ove dve vrste kvasca?
Sveži kvasac je najbolji za recepte koji zahtevaju da se testo više od jednom premesi i dobar je za ona koja se nakon pripreme ostave na hladnom da prenoće. Ipak, izuzetno se lako kvari.

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)