MEKAN I UKUSAN Najbolji recept za slavski kolač, lepši nećete napraviti
Recept je jedinstven.
Slavski kolač
Sastojci:
1,5 kg brašna
30 g pivskog kvasca
4 žumanceta
4 kašike šećera
parče putera
kora limuna
žumance
so
malo mleka
Priprema:
Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo. Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta. U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i ukisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte pomalo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno. Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte pomalo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako tako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta, da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo - tako će kada se ispeče doći do punog izražaja. Stavite u rernu i pažljivo pecite. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SLAVSKI KOLAČ PO BAKINOM RECEPTU Neće pucati, a uspeva i početnicima
Svečan, ukusan i mekan kao duša.
SLAVSKI KOLAČ SA SUVIM GROŽĐEM OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Mirisan i sočan, nema mu ravnog
Gosti na slavi će biti oduševljeni.
NAJUKUSNIJI SLAVSKI KOLAČ ZA ĐURĐEVDAN Napravite ga ovako i gosti će biti oduševljeni
Mekan i sočan, ukrasiće slavsku trpezu.
NEĆE UPITI NI KAP ULJA Starinski recept za uštipke bez jaja, zbog jednog dodatka imaju savršen ukus
U duboku posudu dodajte brašno, so, rakiju, šećer i mlaku vodu, pa zamestite testo
BAKINA PROJA Ukus će vas odmah vratiti u detinjstvo, bolji recept ne postoji
Ispečenu proju lagano poprskajte vodom...
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
Komentari (0)