Volite proju, ali vam je dosadio njen jednolični ukus? Probajte ovu verziju sa spanaćem i mirođijom
Ova proja sa sirom od kukuruznog i integralnog brašna, sa veoma zanimljivim dodatkom u obliku prženog luka, spanaća i svjže mirođije inspirisana je grčkom kuhinjom.
Proja sa sirom, spanaćem i lukom
Sastojci:
200-300 g spanaća
1 veliki ili 2 mala luka
1 veliki čen belog luka
1,5 kašike maslinovog ulja
so biber
4 jaja
2,5 dl jogurta
100 ml pavlake
50 ml maslinovog ulja
pola kašičice soli
3 kašike belog brašna
1,5 kašičice (ili kesica) praška za pecivo
4 kašike integralnog brašna (pir ili pšenično)
8 kašika kukuruznog brašna za palentu
200 g sira
1 kašičica seckane mirođije
Priprema:
Spanać oprati i blanširati u kipućoj vodi na minut. Ocedite i sipajte u posudu sa veoma hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja. Isperite, dobro ocedite i sitno iseckajte. Luk iseckati na polumesece i dodati u tiganj. Dodajte sitno iseckan čen belog luka i ulje. Na srednjoj vatri pržite luk dok potpuno ne omekša i ne postane providan (6-7 minuta). Dodajte spanać, posolite, pobiberite i sačekajte da nestane sva voda koju je spanać eventualno ispustio. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Zagrejte rernu na 200°C i obložite pleh 20x30cm papirom za pečenje. Dok se povrće sprema, viljuškom ili ručnom pjenjačom lagano umutite jaja. Dodajte jogurt, pavlaku, ulje, posolite i promešajte. U posebnoj posudi pomešajte tri vrste brašna i prašak za pecivo. U tečnu smesu dodati brašno i mešati tek toliko da se sve dobro sjedini i paziti da ne ostanu kuglice brašna. Dodajte izmrvljeni sir, prženo povrće i sitno seckani mirođija. Sve sipajte u pleh i pecite na 200°C oko 25 minuta ili dok ne porumeni i zamiriše! Kada je proja gotova, ostavite da se ohladi 5-10 minuta, isecite na kockice i poslužite za večeru uz šoljicu jogurta ili kao predjelo.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
DOMAĆA PROJA Najbolje služite uz šolju jogurta ili kiselog mleka, a idealna za doručak ili večeru
Sočna i mekana, nestaće sa stola čim se postavi.
DOMAĆA PROJA Sočna i ukusna, a mekana kao duša, po starom receptu iz bakine kuhinje
Poslužite je za doručak ili večeru uz prilog po želji, bićete oduševljeni.
BRZO I JEFTINO Proja sa spanaćem je mekana i ukusna, odlična za lep početak dana
Od nekoliko sastojaka koje imate u kuhinji dobićete ukusan obrok ili predjelo.
SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru
POSNI KOLAČ SA JABUKAMA Desert mekan kao duša, za prave ljubitelje voćnih kolača
Desert bez premca po receptu bez mane.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
Komentari (0)