Volite proju, ali vam je dosadio njen jednolični ukus? Probajte ovu verziju sa spanaćem i mirođijom
Ova proja sa sirom od kukuruznog i integralnog brašna, sa veoma zanimljivim dodatkom u obliku prženog luka, spanaća i svjže mirođije inspirisana je grčkom kuhinjom.
Proja sa sirom, spanaćem i lukom
Sastojci:
200-300 g spanaća
1 veliki ili 2 mala luka
1 veliki čen belog luka
1,5 kašike maslinovog ulja
so biber
4 jaja
2,5 dl jogurta
100 ml pavlake
50 ml maslinovog ulja
pola kašičice soli
3 kašike belog brašna
1,5 kašičice (ili kesica) praška za pecivo
4 kašike integralnog brašna (pir ili pšenično)
8 kašika kukuruznog brašna za palentu
200 g sira
1 kašičica seckane mirođije
Priprema:
Spanać oprati i blanširati u kipućoj vodi na minut. Ocedite i sipajte u posudu sa veoma hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja. Isperite, dobro ocedite i sitno iseckajte. Luk iseckati na polumesece i dodati u tiganj. Dodajte sitno iseckan čen belog luka i ulje. Na srednjoj vatri pržite luk dok potpuno ne omekša i ne postane providan (6-7 minuta). Dodajte spanać, posolite, pobiberite i sačekajte da nestane sva voda koju je spanać eventualno ispustio. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Zagrejte rernu na 200°C i obložite pleh 20x30cm papirom za pečenje. Dok se povrće sprema, viljuškom ili ručnom pjenjačom lagano umutite jaja. Dodajte jogurt, pavlaku, ulje, posolite i promešajte. U posebnoj posudi pomešajte tri vrste brašna i prašak za pecivo. U tečnu smesu dodati brašno i mešati tek toliko da se sve dobro sjedini i paziti da ne ostanu kuglice brašna. Dodajte izmrvljeni sir, prženo povrće i sitno seckani mirođija. Sve sipajte u pleh i pecite na 200°C oko 25 minuta ili dok ne porumeni i zamiriše! Kada je proja gotova, ostavite da se ohladi 5-10 minuta, isecite na kockice i poslužite za večeru uz šoljicu jogurta ili kao predjelo.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
PROJA OD PALENTE Toliko je dobra da nestane pre nego što se ohladi!
Proja od palente pravi se od sastojaka koje već imate kod kuće, a gotova je brže nego što mislite.
BAKINA PROJA SA SPANAĆEM Ješćete je za doručak, ručak i večeru
Najbolje služite uz šolju jogurta.
NAJBRŽA PROJA Sve se smuti za 5 minuta, a ne dočeka da se izvadi iz pleha
Zamiriše cela kuća dok se peče.
PROJA SA MLADIM LUKOM Ukus tradicije i miris doma u svakom zalogaju
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)