Volite proju, ali vam je dosadio njen jednolični ukus? Probajte ovu verziju sa spanaćem i mirođijom
Ova proja sa sirom od kukuruznog i integralnog brašna, sa veoma zanimljivim dodatkom u obliku prženog luka, spanaća i svjže mirođije inspirisana je grčkom kuhinjom.

Možda vas zanima:

SOČNA PROJA ZA SAVRŠEN VIKEND Po receptu pevačice Vesne Đogani , biće nikad ukusnija
Pevačica Vesna Đogani veliki je ljubitelj italijanskih, ali i domaćih jela. Iako tvrdi da je njen suprug Đole pravi majstor u kuhinji, svi koji su probali ovu proju tvrde da nema bolje. Ako je sudeći po Vesninoj liniji, rekli bismo i da ne goji.

DOMAĆA PROJA Najbolje služite uz šolju jogurta ili kiselog mleka, a idealna za doručak ili večeru
Sočna i mekana, nestaće sa stola čim se postavi.

DOMAĆA PROJA Sočna i ukusna, a mekana kao duša, po starom receptu iz bakine kuhinje
Poslužite je za doručak ili večeru uz prilog po želji, bićete oduševljeni.

BRZO I JEFTINO Proja sa spanaćem je mekana i ukusna, odlična za lep početak dana
Od nekoliko sastojaka koje imate u kuhinji dobićete ukusan obrok ili predjelo.
Proja sa sirom, spanaćem i lukom
Sastojci:
200-300 g spanaća
1 veliki ili 2 mala luka
1 veliki čen belog luka
1,5 kašike maslinovog ulja
so biber
4 jaja
2,5 dl jogurta
100 ml pavlake
50 ml maslinovog ulja
pola kašičice soli
3 kašike belog brašna
1,5 kašičice (ili kesica) praška za pecivo
4 kašike integralnog brašna (pir ili pšenično)
8 kašika kukuruznog brašna za palentu
200 g sira
1 kašičica seckane mirođije
Priprema:
Spanać oprati i blanširati u kipućoj vodi na minut. Ocedite i sipajte u posudu sa veoma hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja. Isperite, dobro ocedite i sitno iseckajte. Luk iseckati na polumesece i dodati u tiganj. Dodajte sitno iseckan čen belog luka i ulje. Na srednjoj vatri pržite luk dok potpuno ne omekša i ne postane providan (6-7 minuta). Dodajte spanać, posolite, pobiberite i sačekajte da nestane sva voda koju je spanać eventualno ispustio. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Zagrejte rernu na 200°C i obložite pleh 20x30cm papirom za pečenje. Dok se povrće sprema, viljuškom ili ručnom pjenjačom lagano umutite jaja. Dodajte jogurt, pavlaku, ulje, posolite i promešajte. U posebnoj posudi pomešajte tri vrste brašna i prašak za pecivo. U tečnu smesu dodati brašno i mešati tek toliko da se sve dobro sjedini i paziti da ne ostanu kuglice brašna. Dodajte izmrvljeni sir, prženo povrće i sitno seckani mirođija. Sve sipajte u pleh i pecite na 200°C oko 25 minuta ili dok ne porumeni i zamiriše! Kada je proja gotova, ostavite da se ohladi 5-10 minuta, isecite na kockice i poslužite za večeru uz šoljicu jogurta ili kao predjelo.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)