Volite proju, ali vam je dosadio njen jednolični ukus? Probajte ovu verziju sa spanaćem i mirođijom

Ivana Vujnović

10:00

Bakina vanglica 0

Ova proja sa sirom od kukuruznog i integralnog brašna, sa veoma zanimljivim dodatkom u obliku prženog luka, spanaća i svjže mirođije inspirisana je grčkom kuhinjom.

Volite proju, ali vam je dosadio njen jednolični ukus? Probajte ovu verziju sa spanaćem i mirođijom
Shutterstock

 

Proja sa sirom, spanaćem i lukom

Sastojci:

200-300 g spanaća

1 veliki ili 2 mala luka

1 veliki čen belog luka

1,5 kašike maslinovog ulja

so biber

4 jaja

2,5 dl jogurta

100 ml pavlake

50 ml maslinovog ulja

pola kašičice soli

3 kašike belog brašna

1,5 kašičice (ili kesica) praška za pecivo

4 kašike integralnog brašna (pir ili pšenično)

 8 kašika kukuruznog brašna za palentu

200 g sira

1 kašičica seckane mirođije

Priprema:

Spanać oprati i blanširati u kipućoj vodi na minut. Ocedite i sipajte u posudu sa veoma hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja. Isperite, dobro ocedite i sitno iseckajte. Luk iseckati na polumesece i dodati u tiganj. Dodajte sitno iseckan čen belog luka i ulje. Na srednjoj vatri pržite luk dok potpuno ne omekša i ne postane providan (6-7 minuta). Dodajte spanać, posolite, pobiberite i sačekajte da nestane sva voda koju je spanać eventualno ispustio. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Zagrejte rernu na 200°C i obložite pleh 20x30cm papirom za pečenje. Dok se povrće sprema, viljuškom ili ručnom pjenjačom lagano umutite jaja. Dodajte jogurt, pavlaku, ulje, posolite i promešajte. U posebnoj posudi pomešajte tri vrste brašna i prašak za pecivo. U tečnu smesu dodati brašno i mešati tek toliko da se sve dobro sjedini i paziti da ne ostanu kuglice brašna. Dodajte izmrvljeni sir, prženo povrće i sitno seckani mirođija. Sve sipajte u pleh i pecite na 200°C oko 25 minuta ili dok ne porumeni i zamiriše! Kada je proja gotova, ostavite da se ohladi 5-10 minuta, isecite na kockice i poslužite za večeru uz šoljicu jogurta ili kao predjelo.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading