ČUVAMO OD ZABORAVA Nekad sirotinjsko jelo, sada se prodaje papreno u restoranima POPARENICA
Starinska pita koja je jeftina, brzo se pravi a ukus joj je fantastičlan.
Poparenica
Sastojci:
1 mineralne vode (može i obična)
2 kašičice soli
1 šolja kukuruznog brašna
2 šolja pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo (ili 1 kašičica sode bikarbone)
50 g masti
Za fil:
1 crni luk
4-5 crvene paprike
2 papričice
1 paradajz
ulje
so, biber
Priprema:
Za fil iseckajte sitno crni luk i propržite na ulju. KAd je smekša dodajte seckanu papriku i papričice. Dinstajte dok ne omekne. Paradajz oljuptite i odstranite vodeni deo a meso iseckajte. Ubecite u tiganj i pržite dok se sve lepo ne pomeša. Na kraju dodajte začine po volji.Za testo za pitu u činiju se sipaju voda, so, obe vrste brašna i prašak za pecivo. Umutite da nema grudvica. Dobićete smesu kao za palačinke ali tako treba da bude. Nauljenu tepsiju stavite da se greje u rernu na 220. stepeni. Kad je izvadite, dok je vrela, namažite s polovinom masti. Ulijte polovinu smese za pitu i pecite na 220 stepeni 10 minuta. Izvadite, namažite mašću a zatim rasporedite fil od povrća. Zalijte preostalim testom i vratite u rernu na 25 minuta. Znaćete da je pečena kad se testo odvoji od ivice pleha. Ispečenu pitu namažite vrelom mašću i ostavite da se prohladi.
Možda vas zanima:
Ukoliko dosad nikad niste napravili DOMAĆE PIŠKOTE, sada je pravi trenutak
Da li ste znali da priprema domaćih piškota traje manje od pola sata? Zasučite rukave i počastite se popularnom italijanskom poslasticom!
STARINSKE KIFLICE iz PRVOG SRPSKOG KUVARA Zaharija Orfellina PROSTE A FANTASTIČNE
Slatke kiflice od oraha koje možete grickati u bilo koje doba dana.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)