ČUVAMO OD ZABORAVA Nekad sirotinjsko jelo, sada se prodaje papreno u restoranima POPARENICA
Starinska pita koja je jeftina, brzo se pravi a ukus joj je fantastičlan.
Poparenica
Sastojci:
1 mineralne vode (može i obična)
2 kašičice soli
1 šolja kukuruznog brašna
2 šolja pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo (ili 1 kašičica sode bikarbone)
50 g masti
Za fil:
1 crni luk
4-5 crvene paprike
2 papričice
1 paradajz
ulje
so, biber
Priprema:
Za fil iseckajte sitno crni luk i propržite na ulju. KAd je smekša dodajte seckanu papriku i papričice. Dinstajte dok ne omekne. Paradajz oljuptite i odstranite vodeni deo a meso iseckajte. Ubecite u tiganj i pržite dok se sve lepo ne pomeša. Na kraju dodajte začine po volji.Za testo za pitu u činiju se sipaju voda, so, obe vrste brašna i prašak za pecivo. Umutite da nema grudvica. Dobićete smesu kao za palačinke ali tako treba da bude. Nauljenu tepsiju stavite da se greje u rernu na 220. stepeni. Kad je izvadite, dok je vrela, namažite s polovinom masti. Ulijte polovinu smese za pitu i pecite na 220 stepeni 10 minuta. Izvadite, namažite mašću a zatim rasporedite fil od povrća. Zalijte preostalim testom i vratite u rernu na 25 minuta. Znaćete da je pečena kad se testo odvoji od ivice pleha. Ispečenu pitu namažite vrelom mašću i ostavite da se prohladi.
Možda vas zanima:
Ukoliko dosad nikad niste napravili DOMAĆE PIŠKOTE, sada je pravi trenutak
Da li ste znali da priprema domaćih piškota traje manje od pola sata? Zasučite rukave i počastite se popularnom italijanskom poslasticom!
STARINSKE KIFLICE iz PRVOG SRPSKOG KUVARA Zaharija Orfellina PROSTE A FANTASTIČNE
Slatke kiflice od oraha koje možete grickati u bilo koje doba dana.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)