ČUVAMO OD ZABORAVA Nekad sirotinjsko jelo, sada se prodaje papreno u restoranima POPARENICA

I. Vujnović

15:45

Bakina vanglica 0

Starinska pita koja je jeftina, brzo se pravi a ukus joj je fantastičlan.

poparenica
Printscreen/Youtube

 

Poparenica

Sastojci: 

1 mineralne vode (može i obična)

2 kašičice soli

1 šolja kukuruznog brašna

2 šolja pšeničnog brašna

1 kesica praška za pecivo (ili 1 kašičica sode bikarbone)

50 g masti

Za fil:

1 crni luk

4-5 crvene paprike

2 papričice

1 paradajz

ulje

so, biber

Priprema:

Za fil iseckajte sitno crni luk i propržite na ulju. KAd je smekša dodajte seckanu papriku i papričice. Dinstajte dok ne omekne. Paradajz oljuptite i odstranite vodeni deo a meso iseckajte. Ubecite u tiganj i pržite dok se sve lepo ne pomeša. Na kraju dodajte začine po volji.Za testo za pitu u činiju se sipaju voda, so, obe vrste brašna i prašak za pecivo. Umutite da nema grudvica. Dobićete smesu kao za palačinke ali tako treba da bude. Nauljenu tepsiju stavite da se greje u rernu na 220. stepeni. Kad je izvadite, dok je vrela, namažite s polovinom masti. Ulijte polovinu smese za pitu i pecite na 220 stepeni 10 minuta. Izvadite, namažite mašću a zatim rasporedite fil od povrća. Zalijte preostalim testom i vratite u rernu na 25 minuta. Znaćete da je pečena kad se testo odvoji od ivice pleha. Ispečenu pitu namažite vrelom mašću i ostavite da se prohladi. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading