ČUVAMO OD ZABORAVA Nekad sirotinjsko jelo, sada se prodaje papreno u restoranima POPARENICA
Starinska pita koja je jeftina, brzo se pravi a ukus joj je fantastičlan.
Poparenica
Sastojci:
1 mineralne vode (može i obična)
2 kašičice soli
1 šolja kukuruznog brašna
2 šolja pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo (ili 1 kašičica sode bikarbone)
50 g masti
Za fil:
1 crni luk
4-5 crvene paprike
2 papričice
1 paradajz
ulje
so, biber
Priprema:
Za fil iseckajte sitno crni luk i propržite na ulju. KAd je smekša dodajte seckanu papriku i papričice. Dinstajte dok ne omekne. Paradajz oljuptite i odstranite vodeni deo a meso iseckajte. Ubecite u tiganj i pržite dok se sve lepo ne pomeša. Na kraju dodajte začine po volji.Za testo za pitu u činiju se sipaju voda, so, obe vrste brašna i prašak za pecivo. Umutite da nema grudvica. Dobićete smesu kao za palačinke ali tako treba da bude. Nauljenu tepsiju stavite da se greje u rernu na 220. stepeni. Kad je izvadite, dok je vrela, namažite s polovinom masti. Ulijte polovinu smese za pitu i pecite na 220 stepeni 10 minuta. Izvadite, namažite mašću a zatim rasporedite fil od povrća. Zalijte preostalim testom i vratite u rernu na 25 minuta. Znaćete da je pečena kad se testo odvoji od ivice pleha. Ispečenu pitu namažite vrelom mašću i ostavite da se prohladi.
Možda vas zanima:
Ukoliko dosad nikad niste napravili DOMAĆE PIŠKOTE, sada je pravi trenutak
Da li ste znali da priprema domaćih piškota traje manje od pola sata? Zasučite rukave i počastite se popularnom italijanskom poslasticom!
STARINSKE KIFLICE iz PRVOG SRPSKOG KUVARA Zaharija Orfellina PROSTE A FANTASTIČNE
Slatke kiflice od oraha koje možete grickati u bilo koje doba dana.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)