MEKA KAO DUŠA Pogača koju ćete obožavati, idealna za sve proslave
Nema joj mane...
Pogače se obično mese kada su neke specijalne prilike, za praznike, slave ili proslave. Čak i tada, većina domaćica pokušava da izbegne ovaj zadatak, jer se oduvek smatralo kako mešenje testa ide od ruke samo onim najveštijim. Danas vam donosimo recept za neodoljivu pogaču, ali ovaj put slatku. Ono što ovu slatku pogaču izdvaja od drugih je što se pre pečenja umesto jajetom premazuje jogurtom koji je čini neverovatno mekano, a za sjaj posle pečenja i savršeno sladak ukus zadužan je med.
Sastojci:
700 g brašna
1 ravna kašika soli
12 g kvasca
1 jaje
300 ml mleka
100 g šećera
2 kašike ulja
1 kašika sirćeta
1 kašika ekstrakta vanile
70 g putera
50 g grčkog jogurta
50 g meda
Priprema:
U posudi pomešajte kvasac, šećer i toplo mleko, pa dodajte ulje i sirće. Zatim dodajte i jaje i sve dobro umutite, a onda dodajte prosejano bršano i so. Umesite testo, pa dodajte puter sobne temperature i nastavite da mesite dok se sastojci lepo ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih pola sata. Podelite testo na 10 jednakih delova i oblikujte loptice. Razvucite svaku lopticu u obliku pravougaonika i presecite na pola. Na svakoj polovini, na jednom kraju (po dužini) napravite proreze i urolajte. Kalup premažite puterom, pa ređajte rolnice u krug, tako da ostavite prazan prostor u sredini. Tu ubacite poslednju lopticu, ali nju razvucite (nemojte da je presecate po sredini), već samo napravite proreze po dužini i urolajte. Zatim je savijte kao kućicu od puža i stavite u sredinu. Pokrijte i ostavite da odmori još 15 minuta. Premažite jogurtom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Vruću premažite medom. Ako želite pospite seckanim orasima ili lešnicima.
Bonus video:
Možda vas zanima:
CVETNA POGAČA S MAKOM Napravite božanstveno slatko pecivo po receptu Marine Pejić iz Smederevske Palanke
Pogača je uvek dobar izbor kada želite da počastite porodicu, ali i da se pokažete pred gostima kulinarskim umećem.
RECEPT KOJI MORATE PROBATI Domaća seoska pogača podsetiće vas na detinjstvo!
Baš je po bakinom receptu.
CELA KUĆA ĆE ZAMIRISATI Tanka pogača po bakinom receptu mekana ko pamuk
Nećete prestati da je jedete.
PUN POGODAK! Domaći hleb sa sirom i lukom prave domaćice širom sveta, probajte i vi!
Napravite hleb sa sirom za doručak ili večeru, a odličan je i kada se ohladi.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)