MEKA KAO DUŠA Pogača koju ćete obožavati, idealna za sve proslave
Nema joj mane...
Pogače se obično mese kada su neke specijalne prilike, za praznike, slave ili proslave. Čak i tada, većina domaćica pokušava da izbegne ovaj zadatak, jer se oduvek smatralo kako mešenje testa ide od ruke samo onim najveštijim. Danas vam donosimo recept za neodoljivu pogaču, ali ovaj put slatku. Ono što ovu slatku pogaču izdvaja od drugih je što se pre pečenja umesto jajetom premazuje jogurtom koji je čini neverovatno mekano, a za sjaj posle pečenja i savršeno sladak ukus zadužan je med.
Sastojci:
700 g brašna
1 ravna kašika soli
12 g kvasca
1 jaje
300 ml mleka
100 g šećera
2 kašike ulja
1 kašika sirćeta
1 kašika ekstrakta vanile
70 g putera
50 g grčkog jogurta
50 g meda
Priprema:
U posudi pomešajte kvasac, šećer i toplo mleko, pa dodajte ulje i sirće. Zatim dodajte i jaje i sve dobro umutite, a onda dodajte prosejano bršano i so. Umesite testo, pa dodajte puter sobne temperature i nastavite da mesite dok se sastojci lepo ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih pola sata. Podelite testo na 10 jednakih delova i oblikujte loptice. Razvucite svaku lopticu u obliku pravougaonika i presecite na pola. Na svakoj polovini, na jednom kraju (po dužini) napravite proreze i urolajte. Kalup premažite puterom, pa ređajte rolnice u krug, tako da ostavite prazan prostor u sredini. Tu ubacite poslednju lopticu, ali nju razvucite (nemojte da je presecate po sredini), već samo napravite proreze po dužini i urolajte. Zatim je savijte kao kućicu od puža i stavite u sredinu. Pokrijte i ostavite da odmori još 15 minuta. Premažite jogurtom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Vruću premažite medom. Ako želite pospite seckanim orasima ili lešnicima.
Bonus video:
Možda vas zanima:
CVETNA POGAČA S MAKOM Napravite božanstveno slatko pecivo po receptu Marine Pejić iz Smederevske Palanke
Pogača je uvek dobar izbor kada želite da počastite porodicu, ali i da se pokažete pred gostima kulinarskim umećem.
RECEPT KOJI MORATE PROBATI Domaća seoska pogača podsetiće vas na detinjstvo!
Baš je po bakinom receptu.
CELA KUĆA ĆE ZAMIRISATI Tanka pogača po bakinom receptu mekana ko pamuk
Nećete prestati da je jedete.
PUN POGODAK! Domaći hleb sa sirom i lukom prave domaćice širom sveta, probajte i vi!
Napravite hleb sa sirom za doručak ili večeru, a odličan je i kada se ohladi.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)