KIFLICE BAŠ KAO MAMINE Napravite ovaj doručak koji će vas vratiti u detinjstvo
Napravite kiflice kakve mama pravi i vratite se jednim zalogajem u detinjstvo.

Sastojci
za 4 osobe
TESTO
- 500 ml mleka
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
- 1 jaje
- 800 g mekog brašna
ZA PREMAZIVANJE
- 150 g margarina
- 1 jaje
ZA FIL
- 200 g kravljeg sira
- 1 jaje
Priprema
Zagrejati mleko da bude toplo, staviti u sud za mesenje, dodati šećer i nekoliko kašika brasna. U sve to dodati izmrvljen kvasac i sačekati da nadođe.
Nakon toga, dodati ulje, so i jaje i uz postepeno dodavanje brašna umesiti mekano testo.
Prekriti testo kuhinjskom krpom i ostaviti ga na toplom da udvostruči količinu. Soba mora biti topla da bi kvasac što bolje odradio svoj posao.
Rastanjiti testo što tanje u obliku pravougaonika i po njemu narendati margarin iz zamrzivača. Saviti testo u rolnu, iseci ga na 6 delova, oblikovati loptu i opet ostaviti pokriveno da nadođe i bude mekano…
Kad isečete na 6 delova, po krajevima ce se videti margarin i treba ga malo sakriti. Rukama, nežno pritisnuti sa oba kraja testo i zatvoriti taj otvor. Tako se dobije lopta, ali je nikako ne premesivati i gnječiti.
Fil pripremiti od izmrvljenog sira i umućenog jajeta.
Na pobrasnjenoj podlozi razvijati lopte u krug, iseći na 8 trouglova, filovati i savijati kifle. Slagati kifle u pleh i tek tad uključiti rernu na 220 stepeni.
Nakon 15 minuta, premazati kifle umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni do rumene boje…
Posluživanje
Ako ne pojedete sve kifle, mozete ih zamrznuti i po potrebi zagrejati i služiti ih kao da su tek ispečene. Mogu se filovati po želji: kackavalj, sunka ili sl.

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)