POPULARNO JELO IZVANREDNOG UKUSA Istarska maneštra – varivo s testeninom i dimljenim mesom

Izvor: Slobodanka Ćorić

13:01

Kulinarski globus 0

Služi kao predjelo ako su joj sastojci samo povrće, dok se kao glavno jelo poslužuje ako u nju ide meso, kao što je to slučaj u ovom receptu

Istarska maneštra
Printscreen

Sastojci:

  • 200 grama pasulja
  • 600 grama dimljenog mesa
  • 2 šargarepe
  • 1 koren paštrnaka
  • 100 grama spiralnih testenina
  • 2 paradajza
  • 2 kašike alkoholnog sirćeta
  • nekoliko lovorovih listova
  • 200 grama zrna kukuruza
  • 1 glavica luka
  • ulje
  • so
  • mleveni crni biber

Način pripreme:

Skuvamo pasulj i dimljeno meso. Dodamo krugove šargarepe, kockice korena paštrnaka, zrna kukuruza, sirće i lovorove listove. Ostavimo da se povrće skuva.

U tiganju sa zagrejanim uljem pržimo sitno seckani luk. Kada omekša, dodamo kockice paradajza.

Prethodno skuvane testenine dodamo u šerpu sa povrćem. Dodamo i isprženi luk sa paradajzom. Sadržaj iz šerpe sipamo u dublju činiju za serviranje. Potom u krug ređamo parčad mesa. Poprskamo maslinovim uljem i dekorišemo seckanim perima mladog luka.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading