POPULARNO JELO IZVANREDNOG UKUSA Istarska maneštra – varivo s testeninom i dimljenim mesom
Služi kao predjelo ako su joj sastojci samo povrće, dok se kao glavno jelo poslužuje ako u nju ide meso, kao što je to slučaj u ovom receptu
Sastojci:
- 200 grama pasulja
- 600 grama dimljenog mesa
- 2 šargarepe
- 1 koren paštrnaka
- 100 grama spiralnih testenina
- 2 paradajza
- 2 kašike alkoholnog sirćeta
- nekoliko lovorovih listova
- 200 grama zrna kukuruza
- 1 glavica luka
- ulje
- so
- mleveni crni biber
Način pripreme:
Skuvamo pasulj i dimljeno meso. Dodamo krugove šargarepe, kockice korena paštrnaka, zrna kukuruza, sirće i lovorove listove. Ostavimo da se povrće skuva.
U tiganju sa zagrejanim uljem pržimo sitno seckani luk. Kada omekša, dodamo kockice paradajza.
Prethodno skuvane testenine dodamo u šerpu sa povrćem. Dodamo i isprženi luk sa paradajzom. Sadržaj iz šerpe sipamo u dublju činiju za serviranje. Potom u krug ređamo parčad mesa. Poprskamo maslinovim uljem i dekorišemo seckanim perima mladog luka.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)