POPULARNO JELO IZVANREDNOG UKUSA Istarska maneštra – varivo s testeninom i dimljenim mesom

Izvor: Slobodanka Ćorić

13:01

Kulinarski globus 0

Služi kao predjelo ako su joj sastojci samo povrće, dok se kao glavno jelo poslužuje ako u nju ide meso, kao što je to slučaj u ovom receptu

Istarska maneštra
Printscreen

Sastojci:

  • 200 grama pasulja
  • 600 grama dimljenog mesa
  • 2 šargarepe
  • 1 koren paštrnaka
  • 100 grama spiralnih testenina
  • 2 paradajza
  • 2 kašike alkoholnog sirćeta
  • nekoliko lovorovih listova
  • 200 grama zrna kukuruza
  • 1 glavica luka
  • ulje
  • so
  • mleveni crni biber

Način pripreme:

Skuvamo pasulj i dimljeno meso. Dodamo krugove šargarepe, kockice korena paštrnaka, zrna kukuruza, sirće i lovorove listove. Ostavimo da se povrće skuva.

U tiganju sa zagrejanim uljem pržimo sitno seckani luk. Kada omekša, dodamo kockice paradajza.

Prethodno skuvane testenine dodamo u šerpu sa povrćem. Dodamo i isprženi luk sa paradajzom. Sadržaj iz šerpe sipamo u dublju činiju za serviranje. Potom u krug ređamo parčad mesa. Poprskamo maslinovim uljem i dekorišemo seckanim perima mladog luka.

imam baldi

IMAM BALDI Turski specijalitet sa zanimljivom istorijskom pričom, a pogodan i za post

11:30

24 februar, 2025

Kulinarski globus

Imam baldi je savršeni turski delikates sa dugom tradicijom i zanimljivom istorijskom pričom o nastanku njegovog imena. Naime, legenda kaže da je u porobljenom Konstantinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris ovog ukusnog jela. Reč je o punjenom patlidžanu koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće. Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.

Komentari (0)

Loading