POPULARNO JELO IZVANREDNOG UKUSA Istarska maneštra – varivo s testeninom i dimljenim mesom
Služi kao predjelo ako su joj sastojci samo povrće, dok se kao glavno jelo poslužuje ako u nju ide meso, kao što je to slučaj u ovom receptu
Sastojci:
- 200 grama pasulja
- 600 grama dimljenog mesa
- 2 šargarepe
- 1 koren paštrnaka
- 100 grama spiralnih testenina
- 2 paradajza
- 2 kašike alkoholnog sirćeta
- nekoliko lovorovih listova
- 200 grama zrna kukuruza
- 1 glavica luka
- ulje
- so
- mleveni crni biber
Način pripreme:
Skuvamo pasulj i dimljeno meso. Dodamo krugove šargarepe, kockice korena paštrnaka, zrna kukuruza, sirće i lovorove listove. Ostavimo da se povrće skuva.
U tiganju sa zagrejanim uljem pržimo sitno seckani luk. Kada omekša, dodamo kockice paradajza.
Prethodno skuvane testenine dodamo u šerpu sa povrćem. Dodamo i isprženi luk sa paradajzom. Sadržaj iz šerpe sipamo u dublju činiju za serviranje. Potom u krug ređamo parčad mesa. Poprskamo maslinovim uljem i dekorišemo seckanim perima mladog luka.

BAKLAVA PRELIVENA MLEKOM Kremasta poslastica bogatog ukusa, za savršen vikend
Još slađa i sočnija, najbolje odmah stavite duplu meru.

Kuglice sa kokosom: Savršeni slatki zalogaj očas posla
Brzo, ukusno i slatko - ove tri reči su ključne kada na brzaka želimo da spremimo ukusnu poslasticu

Au, što je ovo dobro! Domaći, hrskavi čokoladni raspucanci
Čokladni raspucanci su pravi hit na internetu, a mi imamo originalni recept

Keksići sa limunom: Savršeno osvežavaju i najbolje idu uz čaj
Ovi kolačići idealno se kombinuju sa šoljom toplog čaja ili kafe

IMAM BALDI Turski specijalitet sa zanimljivom istorijskom pričom, a pogodan i za post
Imam baldi je savršeni turski delikates sa dugom tradicijom i zanimljivom istorijskom pričom o nastanku njegovog imena. Naime, legenda kaže da je u porobljenom Konstantinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris ovog ukusnog jela. Reč je o punjenom patlidžanu koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće. Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.
Komentari (0)