LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica sa višnjama, ukusa koji priča priče
Sočna i slatka, uzećete parče više.

Potrebno je:
Za koru:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 2 kašike vrele vode
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
Za preliv:
- 1dcl soka od višnje
- po želji malo ruma
Za fil:
- 750 ml slatke pavlake
- 500 g višanja
- 200 g čokolade za kuvanje
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 20 g maslaca
- 1 dcl slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite penasto jaja sa šećerom. Sipajte vrelu vodu, prašak za pecivo i kakao, pa pomešajte sa prosejanim brašnom. Smesu dodajte onoj sa umućenim jajima. Lagano špatulom izmešajte, pa izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čačkalicom proverite da li je kora pečena. Onda je izvadite i ostavite da se ohladi. Skinite pek papir pa vratite u kalup. Poprskajte sokom od višanja sa malo ruma. Zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa u nju dodajte izlomljenu čokoladu. Polako mešajte da se čokolada otopi, pa skinite sa vatre i ostavite par sati. Mikserom umutite da dobijete čvrstu smesu, pa pred kraj mućenja umešajte želatin napravljen po uputstvu sa kesice.Mutite još par minuta. Koru prelijte sokom od višanja, pa preko nje nanesite očišćene višnje. Preko nanesite umućeni ganaš krem, pa glazuru. Ostavite tortu preko noći u frižideru.

AUSTRIJSKE CARSKE MRVICE SAVRŠENA ZAMENA ZA PALAČINKE Priprema je lakša, a ukus božanstven
Kajzeršmarn ili carske mrvice su lagan i prozračan specijalitet koji podseća na palačinke. Priprema je mnogo lakša i jednostavnija, pa ne morate sat vremena da stojite pored šporeta. Najbolje ide uz džem, ali možete da dodate i čokoladni namaz ili prilog po želji.

GRČKA BUGACA Mirisna pita sa grizom koja će vas zasladiti u trenu, po originalnom receptu
Sa hrskavim korama i kremastim filom, za pravo uživanje.

ALFAHORES Vanilice na argentinski način, tope se u ustima
Umesto džemom pune se mlečnim filom.

KANTUČINI Italijanski mirisni keksići sa bademom koji super idu uz kafu ili čaj
Priprema nije komplikovana, a ukus je savršen.

KAJZERŠMARN Nedoljivi desert koji podseća na palačinke, za prave sladokusce
Kajzeršmarn ili carske mrvice su austrijski desert sličan palačinkama, samo jednostavnije pripreme.
Komentari (0)