PEPIJAN PILETINA BISER GVATEMALE Pikantni ručak za prave gurmane i one izbirljive

Ivana Pavlović

11:30

Kulinarski globus 0

Pepijan piletina, tradicionalno jelo Gvatemale, predstavlja prženu ili kuvanu piletinu u bogatom umaku koji je zapravo glavni deo ovog recepta.

pepijan piletina
Shutterstock

Potrebno je:

za 6 osoba

  • 1 kg piletine
  • glavica crnog i belog luka
  • 50 g suvih semenki bundeve, oljuštenih
  • 50 g semenki susama
  • kašičica cimeta
  • 4-5 paradajza
  • 50 g soka od paradajza
  • 10 zrna bibera
  • čili
  • smeđi pirinač

Priprema

Pile isecite na komade, pa stavite u lonac i prelijte sa 1,5 litara vode. Poklopite i prokuvajte oko 20-30 minuta dok piletina ne pusti masnoću. Nastalu supicu čuvajte za kasniji postupak. Za to vreme pripremite semenke bundeve i susama, prepržiti ih da postanu smeđi i potom stavite na ubrus da se ohlade i odmaste. Seckani  paradajz, cimet, sok od paradajza i ljutu papriku prepržite bez ulja, pa sve prespite u blender i izblendajte. Izvadite piletinu, propržite je na ulju, prelijte smesom iz blendera, pa krčkajte desetak minuta, uz povremeno dolivanje supe. Služite uz kuvani pirinač.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading