BLEDSKA KREMPITA PONOS SLOVENIJE Poslastica kojoj ni Tito nije mogao da odoli

Ivana Pavlović

09:00

Kulinarski globus 0

Najbolje služite uz šoljicu kafe.

bledska krempita
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g lisnatog testa
  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 11 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike gustina
  • 2 vanilin šećera

Za drugi fil:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite pa ga razvucite oklagijom i izbockajte viljuškom na par mesta. Stavite u pleh obložen pek-papirom, pa pecite 15 do 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite i ostavite da se ohladi. Zatim, presecite lisnato testo na 2 jednaka dela. Žumanca odvojte od belanaca, pa ih penasto umutite sa 4 kašike šećera. U to umešajte prosejano brašno i gustin. Dobro promešajte, pa sipajte 200 ml mleka i mešajte sve dok se sastojci ne sjedine. Ostatak mleka sipajte u šerpu, pa dodajte 5 kašika šećera i vanilin šećer. Kuvajte sve dok ne krene da vri. Umešajte smesu sa žumancima pa kuvajte sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zasebno umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Dodajte u vruć fil i polako mešajte. Umutite dobro slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Ređajte krempitu sledećim redosledom: Stavite lisnato testo, pa premažite žutim filom i umućenom slatkom pavlakom. Preko nanesite lisnato testo pa pospite krempitu šećerom u prahu.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading