TURSKI KOLAČ NEVESTA TERA VODU NA USTA A gotov dok pristavite kafu

Ivana Pavlović

11:14

Kulinarski globus 0

Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.

kolač nevesta
Shutterstock

Za krem treba:

  • 150 g tečne pavlake
  • 700 ml svežeg mleka+ 100 ml za premazivanje
  • 2 vanile
  • 150 g šećera
  • 2 supene kašike skroba
  • 3 supene kašike brašna
  • nar - seme, za ukras
  • 4 jaja 
  • pistaći - za posipanje
  • 200 g šećera 
  • 200 g brašna
  • kokosovo brašno - za posipanje

Priprema:

Zagrejte 700 ml mleka pa dodajte brašno i šećer uz neprestano mešanje. Onda umešajte beli skrob i opet promešajte. Dodajte tečnu pavlaku i vanilu pa mešajte sve dok se ne zgusne. Zatim skinite sa šporeta pa ohladite i promešajte. U jednoj posudi umutite jaja sa šećerom. Dodajte brašno pa mešajte još malo i pecite u zagrejanoj rerni. Čačkalicom proverite da li je pečen. Kada se prohladi izbušite ga viljuškom i prelijte sa 100 ml svežeg mleka. Pripremljenim kremom premažite prelivene kolače. Pospite kolače kokosom.

 

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading