Isprobajte FANUROPITU jednostavni grčki posni svečani kolač koji je dobio ime po Svetom Fanuriju

alo.rs/I. V.

12:03

Kulinarski globus 0

Kolač sa suvim grožđem i sokom od pomorandže se oeče iz radosti, zbog lepih stvari u životu onoga koji ga prati i njegove porodice.

Isprobajte FANUROPITU jednostavni grčki posni svečani kolač koji je dobio ime po Svetom Fanuriju
Shutterstock

 

Fanuropita

Sastojci:

500 g brašna

300 g šećera

2 dl gaziranog soka od pomorandže

1 kašičica sode bikarbone

50 g suvog grožđa

1 dl ulja

1 prašak za pecivo

1 prstohvat cimeta

Priprema:

Pomešajte sodu bikarbonu i suvo grožđe te ostavite da smesa odstoji 15 minuta. U posebnoj činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i ulje. Dodajte sok smesi sa grožđicama. Umesite i izručite u podmazan pleh. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

 

 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading