Isprobajte FANUROPITU jednostavni grčki posni svečani kolač koji je dobio ime po Svetom Fanuriju

alo.rs/I. V.

12:03

Kulinarski globus 0

Kolač sa suvim grožđem i sokom od pomorandže se oeče iz radosti, zbog lepih stvari u životu onoga koji ga prati i njegove porodice.

Isprobajte FANUROPITU jednostavni grčki posni svečani kolač koji je dobio ime po Svetom Fanuriju
Shutterstock

 

Fanuropita

Sastojci:

500 g brašna

300 g šećera

2 dl gaziranog soka od pomorandže

1 kašičica sode bikarbone

50 g suvog grožđa

1 dl ulja

1 prašak za pecivo

1 prstohvat cimeta

Priprema:

Pomešajte sodu bikarbonu i suvo grožđe te ostavite da smesa odstoji 15 minuta. U posebnoj činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i ulje. Dodajte sok smesi sa grožđicama. Umesite i izručite u podmazan pleh. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

 

 

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading