Isprobajte FANUROPITU jednostavni grčki posni svečani kolač koji je dobio ime po Svetom Fanuriju

Izvor: alo.rs/I. V.

12:03

Kulinarski globus 0

Kolač sa suvim grožđem i sokom od pomorandže se oeče iz radosti, zbog lepih stvari u životu onoga koji ga prati i njegove porodice.

Isprobajte FANUROPITU jednostavni grčki posni svečani kolač koji je dobio ime po Svetom Fanuriju
Shutterstock

 

Fanuropita

Sastojci:

500 g brašna

300 g šećera

2 dl gaziranog soka od pomorandže

1 kašičica sode bikarbone

50 g suvog grožđa

1 dl ulja

1 prašak za pecivo

1 prstohvat cimeta

Priprema:

Pomešajte sodu bikarbonu i suvo grožđe te ostavite da smesa odstoji 15 minuta. U posebnoj činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i ulje. Dodajte sok smesi sa grožđicama. Umesite i izručite u podmazan pleh. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

 

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading