Isprobajte FANUROPITU jednostavni grčki posni svečani kolač koji je dobio ime po Svetom Fanuriju
Kolač sa suvim grožđem i sokom od pomorandže se oeče iz radosti, zbog lepih stvari u životu onoga koji ga prati i njegove porodice.
Fanuropita
Sastojci:
500 g brašna
300 g šećera
2 dl gaziranog soka od pomorandže
1 kašičica sode bikarbone
50 g suvog grožđa
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
1 prstohvat cimeta
Priprema:
Pomešajte sodu bikarbonu i suvo grožđe te ostavite da smesa odstoji 15 minuta. U posebnoj činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i ulje. Dodajte sok smesi sa grožđicama. Umesite i izručite u podmazan pleh. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)