SVINJETINA U SOSU Specijalitet toskanske kuhinje od kojeg nam ide voda na usta

Ivana Vujnović

21:01

Kulinarski globus 0

Svinjska rebrau sosu od paradajza i vina, vrlo je nežno a ukusno jelo za koje ćete dobiti mnoštvo komplimenata.

Svinjska rebra u paradajz sosu
Shutterstock

 


Svinjska rebra u paradajz sosu 

Sastojci:

1,5 kg svinjskih rebara

200 g crnih maslina

350 g paradajz pelata

1 čen belog luka

1 prstohvat ruzmarina

1 prstohvat žalfije

6 lovorova lista

1 čaša crnog vinoa

maslinovo ulje

Priprema:

Uklonite masnoću sa svinjetine i odvojite rebra. Na 4-5 kašika ulja prodinstajte seckani beli luk, ruzmarin i žalfiju. Dodajte meso i pržite sa obe strane na jakoj vatri, posolite i pobiberite po želji. Dodajte čašu crnog vina i ostavite da tečnost ispari na umerenoj vatri. Posle 6-7 minuta dodati očišćene i isečene masline, nekoliko lovorovih listova i nastaviti sa kuvanjem, po potrebi dolivajući vino. Posle 5-6 minuta dodajte paradajz sos, posolite po potrebi i kuvajte meso na tihoj vatri još dvadesetak minuta.

Idealan prilog ovom jelu bila bi breskva koju ste skuvali u slanoj vodi, iseckali na kriške i propržili na 4 kašike ulja, 50 grama suvog grožđa natopljenog u mlakoj vodi i šoljicu pinjola.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading