SVINJETINA U SOSU Specijalitet toskanske kuhinje od kojeg nam ide voda na usta
Svinjska rebrau sosu od paradajza i vina, vrlo je nežno a ukusno jelo za koje ćete dobiti mnoštvo komplimenata.
Svinjska rebra u paradajz sosu
Sastojci:
1,5 kg svinjskih rebara
200 g crnih maslina
350 g paradajz pelata
1 čen belog luka
1 prstohvat ruzmarina
1 prstohvat žalfije
6 lovorova lista
1 čaša crnog vinoa
maslinovo ulje
Priprema:
Uklonite masnoću sa svinjetine i odvojite rebra. Na 4-5 kašika ulja prodinstajte seckani beli luk, ruzmarin i žalfiju. Dodajte meso i pržite sa obe strane na jakoj vatri, posolite i pobiberite po želji. Dodajte čašu crnog vina i ostavite da tečnost ispari na umerenoj vatri. Posle 6-7 minuta dodati očišćene i isečene masline, nekoliko lovorovih listova i nastaviti sa kuvanjem, po potrebi dolivajući vino. Posle 5-6 minuta dodajte paradajz sos, posolite po potrebi i kuvajte meso na tihoj vatri još dvadesetak minuta.
Idealan prilog ovom jelu bila bi breskva koju ste skuvali u slanoj vodi, iseckali na kriške i propržili na 4 kašike ulja, 50 grama suvog grožđa natopljenog u mlakoj vodi i šoljicu pinjola.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
Komentari (0)