BOLJE NISTE PROBALI Turske ćufte, ukus i miris Orijenta u vašoj kuhinji

Slobodanka Ćorič

12:24

Kulinarski globus 0

Jedno od najpoznatijih turskih jela su kofte, kod nas poznate kao ćufte. Iako ih ima u skoro svim svetskim kuhinjama u najrazličitijim varijantama. Probajte originalne sastojake, ukuse i arome

BOLJE NISTE PROBALI Turske ćufte, ukus i miris Orijenta u vašoj kuhinji
Shutterstock

POTREBNI SASTOJCI:

  • 250 g mlevene junetine,
  • 250 g mlevene jagnjetine,
  • dve kriške hleba (samo sredina),
  • glavica crnog luka, veće jaje,
  • pola šolje iseckanog peršuna,
  • pola kašičice mlevenog kima,
  • pola šolje brašna,
  • malo ulja, so, biber

PRIPREMA:

Hleb natopiti u vodi, pa ga ocediti i izmrviti u činiju. Dodati obe vrste mlevenog mesa, sitno seckani crni luk, peršun, kim, so i biber, pa sve dobro zamesiti.

Od dobijene smese formirati ćufte, pa ih uvaljati u brašno. Pržiti u tiganju na zagrijanom ulju dok meso ne dobije lepu boju sa svih strana, pa poslužiti dok je toplo. Uživat ćete u svakom zalogaju. 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading