ENGLESKO PECIVO Ukusne pogačice idealne za doručak uz džem i kafu

Anđela Jovanović

09:02

Kulinarski globus 0

Napravite pravi engleski doručak, a uz malo džema i kafe ili čaja, dobićete pravi užitak.

scones
Shutterstock

Sastojci

  • 300 g brašna
  • 20 g šećera
  • 50 g putera
  • 1 kašika prašla za pecivo
  • 1/2 male kašike suvog kvasca
  • 100 ml mleka
  • 1 jaje plus 1 belance
  • 40 g jogurta
  • za premazivanje:
  • 1 žumance, malo mleka

Priprema

Sve sastojke za teesto sjediniti i umesiti. Pripremiti pleh obložen papirom za pečenje. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. 

Testo na malo brašna izručiti i razviti 1-3 cm po želji. Vaditi časom okrugle komade testa ili "scones", kao krofne, na pleh ih stavljati.

Premazivati ih mesavinom mleka i žumanceta  i peći 15-20 minuta. 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading