ENGLESKO PECIVO Ukusne pogačice idealne za doručak uz džem i kafu

Anđela Jovanović

09:02

Kulinarski globus 0

Napravite pravi engleski doručak, a uz malo džema i kafe ili čaja, dobićete pravi užitak.

scones
Shutterstock

Sastojci

  • 300 g brašna
  • 20 g šećera
  • 50 g putera
  • 1 kašika prašla za pecivo
  • 1/2 male kašike suvog kvasca
  • 100 ml mleka
  • 1 jaje plus 1 belance
  • 40 g jogurta
  • za premazivanje:
  • 1 žumance, malo mleka

Priprema

Sve sastojke za teesto sjediniti i umesiti. Pripremiti pleh obložen papirom za pečenje. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. 

Testo na malo brašna izručiti i razviti 1-3 cm po želji. Vaditi časom okrugle komade testa ili "scones", kao krofne, na pleh ih stavljati.

Premazivati ih mesavinom mleka i žumanceta  i peći 15-20 minuta. 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading