KREMASTA MEDITERANSKA PILETINA Pravo jelo da utešite nostalgiju za letom, a možete da dodate svo aktuelno povrće
Ukusna kremasta piletina na mediteranski način.
Sastojci
za 4 osobe
- 1 kašika maslinovog ulja
- 4 pileća filea
- morska so
- crni biber
- 1 kašičica origana
- 3 kašike putera
- 3 češnja češnjaka
- 400 g cčeri paradajza
- 100 g mladog spanać
- 125 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašičica paste od bosiljka
- 30 g narendanog parmezana
- kriške limuna za posluživanje
Priprema
U većoj tavi zagrejte ulje. Dodajte piletinu i začinite solju, biberom i origanom. Pecite dok ne poprimi zlatnu boju, 8 minuta po strani. Pečenu piletinu izvadite iz tave i ostavite sa strane.
U istoj tavi otopite puter. Umešajte beli luk i kuvajte dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte paradajz i začinite solju i biberom.
Kuvajte dok paradajz ne počne da puca, a zatim dodajte spanać i kuvajte dok on ne počne da vene.
Umešajte pavlaku, pastu od bosiljka i parmezan pa pustite da zakuva. Smanjite vatru i mešajte dok se umak malo zgusne, oko 3 minuta.
Vratite piletinu u tavu i kuvajte dok se ne zagreje, 5 do 7 minuta. Poslužite kremastu piletinu s kriškama limuna.
Savet
Umesto piletine možete koristiti patlidžan izrezan na deblje parčiće.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)