KREMASTA MEDITERANSKA PILETINA Pravo jelo da utešite nostalgiju za letom, a možete da dodate svo aktuelno povrće

Anđela Jovanović

11:02

Kulinarski globus 0

Ukusna kremasta piletina na mediteranski način.

piletina
Shutterstock

Sastojci

za 4 osobe

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 4 pileća filea
  • morska so
  • crni biber
  • 1 kašičica origana
  • 3 kašike putera
  • 3 češnja češnjaka
  • 400 g cčeri paradajza
  • 100 g mladog spanać
  • 125 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica paste od bosiljka
  • 30 g narendanog parmezana
  • kriške limuna za posluživanje

Priprema

U većoj tavi zagrejte ulje. Dodajte piletinu i začinite solju, biberom i origanom. Pecite dok ne poprimi zlatnu boju, 8 minuta po strani. Pečenu piletinu izvadite iz tave i ostavite sa strane.

U istoj tavi otopite puter. Umešajte beli luk i kuvajte dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte paradajz i začinite solju i biberom.

Kuvajte dok paradajz ne počne da puca, a zatim dodajte spanać i kuvajte dok on ne počne da vene.

Umešajte pavlaku, pastu od bosiljka i parmezan pa pustite da zakuva. Smanjite vatru i mešajte dok se umak malo zgusne, oko 3 minuta.

Vratite piletinu u tavu i kuvajte dok se ne zagreje, 5 do 7 minuta. Poslužite kremastu piletinu s kriškama limuna.

Savet

Umesto piletine možete koristiti patlidžan izrezan na deblje parčiće. 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading