KREMASTA MEDITERANSKA PILETINA Pravo jelo da utešite nostalgiju za letom, a možete da dodate svo aktuelno povrće
Ukusna kremasta piletina na mediteranski način.
Sastojci
za 4 osobe
- 1 kašika maslinovog ulja
- 4 pileća filea
- morska so
- crni biber
- 1 kašičica origana
- 3 kašike putera
- 3 češnja češnjaka
- 400 g cčeri paradajza
- 100 g mladog spanać
- 125 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašičica paste od bosiljka
- 30 g narendanog parmezana
- kriške limuna za posluživanje
Priprema
U većoj tavi zagrejte ulje. Dodajte piletinu i začinite solju, biberom i origanom. Pecite dok ne poprimi zlatnu boju, 8 minuta po strani. Pečenu piletinu izvadite iz tave i ostavite sa strane.
U istoj tavi otopite puter. Umešajte beli luk i kuvajte dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte paradajz i začinite solju i biberom.
Kuvajte dok paradajz ne počne da puca, a zatim dodajte spanać i kuvajte dok on ne počne da vene.
Umešajte pavlaku, pastu od bosiljka i parmezan pa pustite da zakuva. Smanjite vatru i mešajte dok se umak malo zgusne, oko 3 minuta.
Vratite piletinu u tavu i kuvajte dok se ne zagreje, 5 do 7 minuta. Poslužite kremastu piletinu s kriškama limuna.
Savet
Umesto piletine možete koristiti patlidžan izrezan na deblje parčiće.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)