KREMASTA MEDITERANSKA PILETINA Pravo jelo da utešite nostalgiju za letom, a možete da dodate svo aktuelno povrće

Anđela Jovanović

11:02

Kulinarski globus 0

Ukusna kremasta piletina na mediteranski način.

piletina
Shutterstock

Sastojci

za 4 osobe

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 4 pileća filea
  • morska so
  • crni biber
  • 1 kašičica origana
  • 3 kašike putera
  • 3 češnja češnjaka
  • 400 g cčeri paradajza
  • 100 g mladog spanać
  • 125 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica paste od bosiljka
  • 30 g narendanog parmezana
  • kriške limuna za posluživanje

Priprema

U većoj tavi zagrejte ulje. Dodajte piletinu i začinite solju, biberom i origanom. Pecite dok ne poprimi zlatnu boju, 8 minuta po strani. Pečenu piletinu izvadite iz tave i ostavite sa strane.

U istoj tavi otopite puter. Umešajte beli luk i kuvajte dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte paradajz i začinite solju i biberom.

Kuvajte dok paradajz ne počne da puca, a zatim dodajte spanać i kuvajte dok on ne počne da vene.

Umešajte pavlaku, pastu od bosiljka i parmezan pa pustite da zakuva. Smanjite vatru i mešajte dok se umak malo zgusne, oko 3 minuta.

Vratite piletinu u tavu i kuvajte dok se ne zagreje, 5 do 7 minuta. Poslužite kremastu piletinu s kriškama limuna.

Savet

Umesto piletine možete koristiti patlidžan izrezan na deblje parčiće. 

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading