ENGLESKA PASTIRSKA PITA Specijalitet koji podseća na musaku, a ukućani će stajati u redu za još

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Poznata i kao "engleska musaka", osvojiće vas od prvog zalogaja.

engleska pastirska pita
Shutterstock

Priprema

  • 1 kašika suncokretovog ulja
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2-3 šargarepe srednje veličine
  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 kašike paradajz pirea
  • sos od jabukovog sirćeta, soje, vode, đumbira, senfa
  • 500 ml goveđeg bujona
  • 900 g krompira isečenog na kockice
  • 85 g putera
  • 3 kašike mleka

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Sitno seckan crni luk propržite sa šargarepom u tiganju, dok ne omekšaju. Pojačajte vatru, dodajte mleveno meso pa propržite. Umešajte 2 kašike paradajz pirea i veću količinu sosa ipa nastavite da pržite nekoliko minuta. Zatim prelijte goveđim bujonom, pa pustite da provri. Potom pustute da krčka oko 40 minuta, polupoklopljeno. Za to vreme pravite krompir pire. Isecite krompir na kockice pa ga skuvajte u slanoj vodi. Ocedite pa ga izgnječite sa puterom i mlekom. U pleh obložen pek papirom naređajte mleveno meso. Preko nanesite pire pa viljuškom izravnajte. Pecite englesku pastirsku pitu 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da odstoji 5 minuta. Bon appetit!


 

Možda vas zanima:

pepijan piletina

PEPIJAN PILETINA BISER GVATEMALE Sočno jelo u pikantnom umaku za prave gurmane

13:00

26 novembar, 2024

Sezonski recepti

Gvatemala je država Srednje Amerike na čijoj se teritoriji nalazilo središte civilizacije naroda Maja koji su zajedno sa Špancima inspirisali hranu i kulturu naroda Gvatemale. Danas se u njihovoj hrani osećaju i note afričke i karipske kuhinje, prvenstveno u začinima i neretko ljutoj hrani. Pepijan piletina, tradicionalno jelo Gvatemale, predstavlja prženu ili kuvanu piletinu u bogatom umaku koji je zapravo glavni deo ovog recepta.

Komentari (0)

Loading