POSNA ŠTRUDLA SA ORASIMA Mirisna poslastica koja će ulepšati svaku svečanu trpezu, a popravlja dan u trenu

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Starinska štrudla po starom bakinom receptu.

štrudla sa orasima
Shutterstock

Potrebno je

  • 350 g brašna tip 500
  • 150 g oštrog brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike vanilin šećera
  • rendana limunova kora
  • 4 kašike ulja
  • 3 dl mlake vode
  • 15 g svežeg kvasca

Za fil:

  • 450 g mlevenih oraha
  • 15 kašika džema od kajsija
  • 1 kašika vanilinog šećera

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kvasac, malo šećera, vode i brašna pa pustite da naraste, na toplom mestu. Sipajte suve sastojke u posudu za mešanje, pa promešajte i napravite udubljenje. Zatim dodajte tečne sastojke i nadošli kvasac. Od sastojaka zamesite glatko testo pa ga zapakujte i ostavite da naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini podelite na 3 dela pa napravite jufkice, pokrijte i pustite 15 minuta, da odmore. U jednoj posudi sjedinite mlevene orahe, džem i vanilin šećer, da dobijete fil. Zatim ih podelite na 3 dela. Jufku razvijte u pravougaonik, pa premažite filom i urolajte u oblik štrudle. Ponovite postupak i za preostale dve, pa ih premažite uljem. Ostavite da odstoje oko 20 minuta. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na kraju, pospite štrudlu šećerom u prahu. Bon appetit!

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading