POSNI TIRAMISU Italijanski desert koji ni malo ne zaostaje za originalom, a savršeno se slaže sa šoljicom kafe

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Fenomenalan desert možete da pravite i kada je post.

tiramisu
Shutterstock

Potrebno je

Za koru:

  • 200 ml ulja 
  • 1,5 čaša od jogurta vode 
  • 450 gr brašna 
  • 320 g šećera 
  • 1 kašičica sode bikarbone 
  • 1 kašičica vanilin šećera 

Za fil:

  • 1 margarin 
  • 200 ml biljne slatke pavlake
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 1 kašičica kakaoa
  • 2-3 kapi ruma

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 300 ml vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • 100 ml ruma

Za glazuru:

  • 250 g čokolade za kuvanje 
  • 1 kašika šećera 
  • 4 kašike vode 

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu i šećere pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje izlijte smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se kora prohladi pa je podelite na 2 dela. Zatim, penasto umutite margarin sobne temperature, pa umešajte biljnu slatku pavlaku. Dobro umutite. Dodajte kakao, rum i šećer u prahu, pa mikserom sjedinite. U vodi otopite šećer pa dodajte kafu i promešajte. Pustite da se ohladi, pa dodajte i rum. Koru stavite u tepsiju pa prelijte sirupom. Onda premažite filom, pa stavite drugu koru, premažite sirupom i filom, i izravnajte. U šerpici zakuvajte vodu sa šećerom, pa kada se šećer otopi, dodajte čokoladu, i kuvajte, na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje. Na kraju, prelijte glazurom i pospite kakaom. Stavite tiramisu u frižider da se ohladi, pa secite i služite. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading