POSNI TIRAMISU Italijanski desert koji ni malo ne zaostaje za originalom, a savršeno se slaže sa šoljicom kafe
Fenomenalan desert možete da pravite i kada je post.
Potrebno je
Za koru:
- 200 ml ulja
- 1,5 čaša od jogurta vode
- 450 gr brašna
- 320 g šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica vanilin šećera
Za fil:
- 1 margarin
- 200 ml biljne slatke pavlake
- 6 kašika šećera u prahu
- 1 kašičica kakaoa
- 2-3 kapi ruma
Za sirup:
- 300 g šećera
- 300 ml vode
- 2 kašičice instant kafe
- 100 ml ruma
Za glazuru:
- 250 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika šećera
- 4 kašike vode
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu i šećere pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje izlijte smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se kora prohladi pa je podelite na 2 dela. Zatim, penasto umutite margarin sobne temperature, pa umešajte biljnu slatku pavlaku. Dobro umutite. Dodajte kakao, rum i šećer u prahu, pa mikserom sjedinite. U vodi otopite šećer pa dodajte kafu i promešajte. Pustite da se ohladi, pa dodajte i rum. Koru stavite u tepsiju pa prelijte sirupom. Onda premažite filom, pa stavite drugu koru, premažite sirupom i filom, i izravnajte. U šerpici zakuvajte vodu sa šećerom, pa kada se šećer otopi, dodajte čokoladu, i kuvajte, na umerenoj temperaturi, uz neprestano mešanje. Na kraju, prelijte glazurom i pospite kakaom. Stavite tiramisu u frižider da se ohladi, pa secite i služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
NEODOLJIVI TIRAMISU Donosimo vam originalni recept za sočni italijanski klasik
Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah.
TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka
Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.
TIRAMISU SA JABUKAMA Neodoljivi desert u savršenom voćnom spoju, rajskog ukusa
Italijanski desert na drugačiji način, najbolje stavite odmah duplu meru.
TIRAMISU SA JAGODAMA Italijanski desert mekan kao pamuk, savršen uz šoljicu kafe
Čuveni italijanski desert sa piškotama i kafom možete da napravite sa različitim sastojcima.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)