VASINA TORTA Ljubav tašte prema zetu iskazana u poslastici koja oduševljava od 1908.godine
Nastala je 1908 godine u Paraćinu.
Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 6 kašika mlevenih badema
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za prvi fil:
- 125 ml mleka
- 4 kašike šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 4 žumanca
- 125 g šećera
- 10 kašika soka od pomorandže i narendana korica
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g rastopljenog putera
Za drugi fil:
- 4 belanca
- 200 g šećera
- 125 ml vode
- kašičica soka od limuna
Način pripreme:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. U jednoj posudi umutite sneg od belanaca. Žumanca umutite sa šećerom pa umešajte brašno, mlevene bademe i vanilu. Pomešajte obe smese pa izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite koru oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Ostavite da se prohladi. U jednoj šerpici zakuvajte mleko sa šećerom pa umešajte mlevene orahe i čokoladu. Prohladite kuvani fil pa dodajte umućeni puter i mešajte, sve dok se smesa ne sjedini. Žumanca umutite sa šećerom na pari, oko 10 minuta. Ocedite sok od pomorandže, dodajte narandžinu koru i žumanca umućena sa šećerom na pari. Zasebno umutite šam od belanaca pa postepeno dodajte kuvani šećer gustine meda i sok od limuna. Prvim filom premažite koru za tortu pa nanesite krem od oraha. Šamom od belanaca premažite celu Vasinu tortu. Ostavite je u frižideru. Dekorišite kolutovima pomorandže. Bon appetit!
Možda vas zanima:
VASINA TORTA Raskošna poslastica sa orasima, krije istinitu priču
Vasina torta krije ljubavnu priču iza svog imena. Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
NEPEČENA ČOKO MOKO TORTA Rajski zalogaji u poslastici kao osmišljenoj za tmurne dane
Fenomenalna torta pravi se brzo i lako, a osvojiće sve koji je budu probali.
MOSKVA ŠNIT Voćna neodoljiva poslastica nastala u Beogradu, a pomera granice dobrog ukusa
Osmislila je Anica Džepina, a postala je omiljena torta, ukusa koji se pamti.
KESTEN TORTA Brza jesenja poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Savršena jesenja poslastica ukusa koji se pamti, za sve prilike.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)