VASINA TORTA Ljubav tašte prema zetu iskazana u poslastici koja oduševljava od 1908.godine
Nastala je 1908 godine u Paraćinu.
Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 6 kašika mlevenih badema
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za prvi fil:
- 125 ml mleka
- 4 kašike šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 4 žumanca
- 125 g šećera
- 10 kašika soka od pomorandže i narendana korica
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g rastopljenog putera
Za drugi fil:
- 4 belanca
- 200 g šećera
- 125 ml vode
- kašičica soka od limuna
Način pripreme:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. U jednoj posudi umutite sneg od belanaca. Žumanca umutite sa šećerom pa umešajte brašno, mlevene bademe i vanilu. Pomešajte obe smese pa izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite koru oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Ostavite da se prohladi. U jednoj šerpici zakuvajte mleko sa šećerom pa umešajte mlevene orahe i čokoladu. Prohladite kuvani fil pa dodajte umućeni puter i mešajte, sve dok se smesa ne sjedini. Žumanca umutite sa šećerom na pari, oko 10 minuta. Ocedite sok od pomorandže, dodajte narandžinu koru i žumanca umućena sa šećerom na pari. Zasebno umutite šam od belanaca pa postepeno dodajte kuvani šećer gustine meda i sok od limuna. Prvim filom premažite koru za tortu pa nanesite krem od oraha. Šamom od belanaca premažite celu Vasinu tortu. Ostavite je u frižideru. Dekorišite kolutovima pomorandže. Bon appetit!
Možda vas zanima:
VASINA TORTA Iza imena krije dirljivu ljubavnu priču, a savršenog ukusa
Vasina torta krije ljubavnu priču iza svog imena. Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena
Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
VASINA TORTA Čuvena poslastica sa orasima koja u imenu krije istinitu priču
Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paraćinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
VASINA TORTA Raskošna poslastica sa orasima, krije istinitu priču
Vasina torta krije ljubavnu priču iza svog imena. Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)