VASINA TORTA Ljubav tašte prema zetu iskazana u poslastici koja oduševljava od 1908.godine
Nastala je 1908 godine u Paraćinu.
Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 6 kašika mlevenih badema
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za prvi fil:
- 125 ml mleka
- 4 kašike šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 4 žumanca
- 125 g šećera
- 10 kašika soka od pomorandže i narendana korica
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g rastopljenog putera
Za drugi fil:
- 4 belanca
- 200 g šećera
- 125 ml vode
- kašičica soka od limuna
Način pripreme:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. U jednoj posudi umutite sneg od belanaca. Žumanca umutite sa šećerom pa umešajte brašno, mlevene bademe i vanilu. Pomešajte obe smese pa izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite koru oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Ostavite da se prohladi. U jednoj šerpici zakuvajte mleko sa šećerom pa umešajte mlevene orahe i čokoladu. Prohladite kuvani fil pa dodajte umućeni puter i mešajte, sve dok se smesa ne sjedini. Žumanca umutite sa šećerom na pari, oko 10 minuta. Ocedite sok od pomorandže, dodajte narandžinu koru i žumanca umućena sa šećerom na pari. Zasebno umutite šam od belanaca pa postepeno dodajte kuvani šećer gustine meda i sok od limuna. Prvim filom premažite koru za tortu pa nanesite krem od oraha. Šamom od belanaca premažite celu Vasinu tortu. Ostavite je u frižideru. Dekorišite kolutovima pomorandže. Bon appetit!
Možda vas zanima:
VASINA TORTA Raskošna poslastica sa orasima, krije istinitu priču
Vasina torta krije ljubavnu priču iza svog imena. Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
PANJ TORTA Dekorativna poslastica skupog ukusa koju će zbog izgleda obožavati najmlađi
Ukrasiće svaki važni događaj, a nema ko će da ostane na samo 1 parčetu.
TORTA LEJDI DI Lagana i kremasta poslastica za prave sladokusce, poćiće vam voda na usta
Kremasti spoj kokosa sa pudingom oduševiće i one izbirljive.
TORTA OD PALAČINKI Mirisna poslastica koja se pravi brzo i lako, a keks joj daje posebnu draž
Ako volite palačinke, ovu tortu ćete obožavati.
KAD KUVAJTE KAFU NEMOJTE DA RADITE OVO 4 najčešće greške i kako da ih otklonite, ukus će biti savršen
Ako kafu previše mešate ubićete joj ukus, ali i druge česte greške koje domaćice prave pri pripremi omiljenog napitka.
KAFANSKI SMUĐ ORLI Beogradski šef kuhinje otkrio tajnu kako da bude slasan i hrskav
Šef kuhinje Vanja Puškar otkrio je pre nekoliko godina tajnu savršenog smuđ orlija.
PRASE PIHTIJA Dekorativno slavsko predjelo koje će zbog izgleda obožavati najmlađi
Preukusno predjelo obožavaće svi gosti, a intresantan izgled praseta dekorisaće svečanu trpezu.
VASINA TORTA Ljubav tašte prema zetu iskazana u poslastici koja oduševljava od 1908.godine
Nastala je 1908 godine u Paraćinu.
GUŽVARA SA JOGURTOM Sa hrskavim korama i sočnim nadevom, kao izmišljena za savršen doručak
Pravi se brzo i lako, a osvojiće vas od prvog zalogaja.
Komentari (0)