BELA REFORMA Klasik za sva vremena na drugačiji način, poći će vam voda na usta

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Ako volite klasičnu Reformu, ovu verziju sa belom čokoladom ćete obožavati.

bela reforma
Printscreen

Potrebno je

  • 10 belanaca
  • 300 g šećera
  • 350 g oguljenih samlevenih badema

Za krem

  • 10 žumanaca
  • 10 kašik šećera
  • 200 g bele čokolade
  • 250 g putera

Za posipanje

  • 50 g oguljenih samlevenih badema 

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca pa polako dodajte šećer, i umutite u čvrst sneg. Umešajte bademe pa rukom dobro izmešajte. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite koru 20 minuta do pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu koru isecite na 3 jednaka dela. U jednoj posudi umutite žumanca sa šećerom pa zakuvajte na pari, uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Umešajte otopljenu čokoladu, pa dobro izmešajte i ohladite. Zasebno umutite puter pa dodajte u ohlađeni krem. Tortu premažite kremom pa je pospite mlevenim bademima. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

šomloi galuška

ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče

17:00

10 novembar, 2024

Sezonski recepti

Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.

Komentari (0)

Loading