KIŠ SA PEČURKAMA Aromatično jelo za prave gurmane, a ukusa koji priča priče

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Fenomenalno jelo oduševiće i one izbirljive.

kiš sa pečurkama
Shutterstock

Potrebno je
Za koru:

  • 250 g brašna
  • 125 g maslaca (hladnog, isečenog na kockice)
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 3-4 kašike hladne vode

Za fil:

  • 400 g svežih pečuraka (šampinjoni ili druge po izboru)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 3 jaja
  • so i biber
  • maslinovo ulje
  • 100 g rendanog sira (npr. gaude ili trapista)
  • peršun za dekoraciju

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno i so, pa dodajte hladan maslac i prstima ga razmrvite u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Umešajte jaje i hladnu vodu, pa brzo zamesite testo. Zamotajte u plastičnu foliju, pa ostavite pola sata u frižideru. U tiganju na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk, pa dodajte seckan beli i nastavite da pržite. Pečurke iseckajte pa ih dodajte i pržite, sve dok ne omekšaju. Posolite i pobiberite. Zasebno umutite pavlaku sa jajima, pa umešajte pečurke sa lukom. Dobro promešajte. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo pa prebacite u pleh obložen pek papirom. Preko kore nanesite fil pa pospite rendanim sirom. Pecite kiš oko 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prijatno!

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading