PRELAKA JE ZA PRIPREMU I SUPERHRANLJIVA Recept za kuvanu boraniju, baš onakvu kakvu su spremale naše bake
Boranija je hranljivo povrće koje pripada mahunarkama i potiče iz Meksika.

Postala je popularna širom sveta nakon što je 16. veku predstavljena Evropi. Ovo povrće je bogato vitaminima (C, B, E, K), mineralima (gvožđe, kalijum, magnezijum, bakar, mangan) i vlaknima, kao i belančevinama i antioksidansima. Iako se ponekad ne voli, pripremljena na pravi način, boranija može biti izuzetno ukusna i uživaćete u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 400-500 grama boranije
- 300-500 grama svinjskog mesa sečenog na kockice
- 2-3 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 srednja krompira
- 1 kašika brašna
- pola kašičice mlevene paprike
- malo soka od paradajza
- so, biber, mirođija i suvi začin po ukusu
Priprema:
Iseckajte sitno crni luk, pa dinstajte u dubljem tiganju dok ne bude staklast. Zatim mu dodajte svinjetinu, potom sitno seckanu šargarepu i boraniju (može i zamrznuta), pa krompir sečen na kocke, i sipajte vodu da ogrezne.
Sipajte tek toliko da prekriva povrće, pa počnite da kuvate na srednjoj vatri, oko 45 minuta.
Sipajte suvi začin, mirođiju i biber, pa nalivajte vode po potrebi, kako isparava. Zatim dodajte sok od paradajza.
U pola šolje vruće vode pomešajte brašno i mlevenu papriku, pa razmutite i time prelijte čorbu.
Posolite i ostavite da krčka još 5-10 minuta, piše Glossy.
Bonus video:

POSNA TORTA OD ŠARGAREPE Mirisna poslastica koja osvežava u trenu
Kremasta i ukusna, najbolje odmah stavite duplu meru.

POSNA KOKOS TORTA Lagana poslastica koja miriše na more, a osvaja ukusom
Kremasta i neodoljiva, pravićete i kada nije post.

KREMASTA MIMOZA SALATA Svečano predjelo koje se super slaže sa raznim jelima, a posna
Sočna i svečana, savršena za sve bitne događaje.

SREMSKI PAPRIKAŠ Posni delikates pravi je raj za nepca, pravićete i mrsnim danima
Služite uz krompir ili prilog po želji.

SMUĐ ORLI Posni specijalitet za Veliki petak, za ručak koji se pamti
Dodajte krompir ili prilog po želji.
Komentari (0)