PRELAKA JE ZA PRIPREMU I SUPERHRANLJIVA Recept za kuvanu boraniju, baš onakvu kakvu su spremale naše bake

Izvor: Nedeljko Tišanović

14:00

Sezonski recepti 0

Boranija je hranljivo povrće koje pripada mahunarkama i potiče iz Meksika.

Boranija sa zaprškom
Shutterstock

Postala je popularna širom sveta nakon što je 16. veku predstavljena Evropi. Ovo povrće je bogato vitaminima (C, B, E, K), mineralima (gvožđe, kalijum, magnezijum, bakar, mangan) i vlaknima, kao i belančevinama i antioksidansima. Iako se ponekad ne voli, pripremljena na pravi način, boranija može biti izuzetno ukusna i uživaćete u svakom zalogaju.

Sastojci:

  • 400-500 grama boranije
  • 300-500 grama svinjskog mesa sečenog na kockice
  • 2-3 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 srednja krompira
  • 1 kašika brašna
  • pola kašičice mlevene paprike
  • malo soka od paradajza
  • so, biber, mirođija i suvi začin po ukusu


Priprema:


Iseckajte sitno crni luk, pa dinstajte u dubljem tiganju dok ne bude staklast. Zatim mu dodajte svinjetinu, potom sitno seckanu šargarepu i boraniju (može i zamrznuta), pa krompir sečen na kocke, i sipajte vodu da ogrezne.

Sipajte tek toliko da prekriva povrće, pa počnite da kuvate na srednjoj vatri, oko 45 minuta.

Sipajte suvi začin, mirođiju i biber, pa nalivajte vode po potrebi, kako isparava. Zatim dodajte sok od paradajza.

U pola šolje vruće vode pomešajte brašno i mlevenu papriku, pa razmutite i time prelijte čorbu.

Posolite i ostavite da krčka još 5-10 minuta, piše Glossy.

Bonus video: 


 

Komentari (0)