RIBLJA ČORBA PO STAROM KAFANSKOM RECEPTU Gastronomski užitak koji pomera granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Savršena za dane posta.

riblja čorba
Shutterstock

Potrebno je:

  • 700-800 g rečne ribe (što više vrsta, to bolja čorba)
  • 1/2 štapa praziluka
  • 1 glavica crnog luka
  • 5-6 kom. šargarepe
  • 1 kom. korena peršuna
  • 1 kom. korena paškanata
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kesica začina za riblju čorbu
  • ili mešavina koju ćete sami napraviti (so, vegeta, tucana ljuta paprika, slatka aleva paprika, beli luk u prahu, crni luk u prahu, malo brašna)
  • 10 zrna bibera
  • 3 lista lorbera
  • 1 kašičica belog luka u granulama

Priprema:

Za početak skuvajte ribu. Kada je kuvana (pazite da se ne raspadne, teško ćete je očistiti od koščica), sklonite s vatre da se prohladi. Procedite. Tečnost sačuvajte, a ribu pažljivo očistite od kosti. Sve to ostavite sa strane. U loncu na maslinovom ili suncokretovom ulju ispržite sitno iseckan praziluk, crni luk i beli luk (pazite na beli). Zatim dodajte sitno rendanu šargarepu, peršun i paškanat. Malo propržite. Potom dodajte očišćenu ribu. U tečnosti koju ste ostavili od kuvanja ribe razmutite začin za riblju čorbu ili mešavinu začina koju ste sami spremili i sipajte u lonac. Dodajte biber u zrnu, lovorov list, beli luk u granulama i eventualno dosolite ako mislite da nije dovoljno slano. Za kraj, pustite da ključa petnaest minuta. Možete da dodate sitno seckani peršun.

Komentari (0)

Loading