GOVEDINA STROGANOV Dobila je ime po grofu iz 19 veka, a ukusom budi sva čula
Jelo je dobilo naziv po grofu Pavelu Aleksandroviču Stroganovu
Potrebno je:
- 400-450 g mekanog nemasnog goveđeg mesa
- 3 kašike ulja
- 2 kašike putera
- 1 sitnija glavica crnog luka
- 1-2 čena belog luka
- 250 g braon ili belih šampinjona
- 1 kašika brašna
- oko 300 ml neslanog goveđeg bujona
- 1 kašika vorčester sosa
- 1/2 kašičice senfa
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 100 g kisele pavlake
- 1 kašika iseckanog peršuna za garniranje
Priprema:
Meso isperite u hladnoj vodi pa osušite papirnim ubrusom. Zatim ga isecite oštrim nožem na trake debljine pola centimetra, da budu veličine zalogaja. Šampinjone operite u hladnoj vodi pa osušite papirnim ubrusom i isecite na tanke kriške. Zatim oljuštite crni luk pa ga isperite ga i sitno iseckajte. Onda oljuštite beli luk pa ga isperite i sitno isecite. Peršun operite, osušite i iseckajte. Zagrejte bujon. Ulje zagrejte u većem tiganju na zagrejanom ulju. Dodavati jedan po jedan komadić mesa pa pržite oko 3 minuta uz okretanje, dok komadići ne promene boju. U tiganj stavite komadić putera i otopite ga na umerenoj vatri. Potom dodajte seckan crni luk i pržite par minuta. Umešajte seckane šampinjone i uz mešanje dinstati desetak minuta. Dodajte seckan beli luk pečurkama pa ga propržite uz mešanje. Umešajte kašiku brašna pa pržite još minut uz mešanje. Dodajte po malo bujona i kuvajte sos, dok se malo ne zgusne. Zatim dodajte vorčester sos, senf, so i biber. U kremasti sos dodajte meso i dinstajte oko 15 minuta. Onda dodajte kiselu pavlaku i promešajte.
Možda vas zanima:
MILANSKE KRMENADLE BOLJE OD KLASIČNIH Mekane i sočne kao duša
I mirisom i ukusom mame na zalogaj više.
MAĐARSKI GULAŠ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Svaki zalogaj greje dušu i telo
Ukućani će stajati u redu za još.
PAPRIKE SA JAJIMA IZ BAKNE KUHINJE Duh nostalgije i detinjstva u svakom zalogaju
Lagano i zasitno jelo od kog ćete biti siti satima.
SLADAK KUPUS SA MESOM UKUSA KOJI GOVORI VIŠE OD 1000 JEZIKA Bio je omiljeno jelo Tita i Jovanke
Ukućani će stajati u redu za još.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)