GOVEDINA STROGANOV Dobila je ime po grofu iz 19 veka, a ukusom budi sva čula

Ivana Pavlović

13:30

Sezonski recepti 0

Jelo je dobilo naziv po grofu Pavelu Aleksandroviču Stroganovu

govedina stroganov
Printscreen

Potrebno je:

  • 400-450 g mekanog nemasnog goveđeg mesa
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike putera
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 250 g braon ili belih šampinjona
  • 1 kašika brašna
  • oko 300 ml neslanog goveđeg bujona
  • 1 kašika vorčester sosa
  • 1/2 kašičice senfa
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 100 g kisele pavlake
  • 1 kašika iseckanog peršuna za garniranje

Priprema:

Meso isperite u hladnoj vodi pa osušite papirnim ubrusom. Zatim ga isecite oštrim nožem na trake debljine pola centimetra, da budu veličine zalogaja. Šampinjone operite u hladnoj vodi pa osušite papirnim ubrusom i isecite na tanke kriške. Zatim oljuštite crni luk pa ga isperite ga i sitno iseckajte. Onda oljuštite beli luk pa ga isperite i sitno isecite. Peršun operite, osušite i iseckajte. Zagrejte bujon. Ulje zagrejte u većem tiganju na zagrejanom ulju. Dodavati jedan po jedan komadić mesa pa pržite oko 3 minuta uz okretanje, dok komadići ne promene boju. U tiganj stavite komadić putera i otopite ga na umerenoj vatri. Potom dodajte seckan crni luk i pržite par minuta. Umešajte seckane šampinjone i uz mešanje dinstati desetak minuta. Dodajte seckan beli luk pečurkama pa ga propržite uz mešanje. Umešajte kašiku brašna pa pržite još minut uz mešanje. Dodajte po malo bujona i kuvajte sos, dok se malo ne zgusne. Zatim dodajte vorčester sos, senf, so i biber. U kremasti sos dodajte meso i dinstajte oko 15 minuta. Onda dodajte kiselu pavlaku i promešajte.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading