GOMBOCE SA ŠLJIVAMA Prave vojvođanske, ukus jeseni u svakom zalogaju
Mirisne i sočne, ukusa koji se ne zaboravlja.
Potrebno je:
- 500 g krompira
- 1 žumance
- 30 g putera
- malo soli
- oko 200 g brašna
Za posip:
- 150 g prezli
- 150 g šećera
- 80 g putera
I još:
- 9 većih ili 18 manjih šljiva
Priprema
Oljuštite krompir, pa ga skuvajte u slanoj vodi. Procedite vodu pa ga izgnječite i ostavite da se prohladi. Umešajte omekšali puter, so i žumance. Postepeno dodajte brašno uz neprestano mešanje, i mesite sve dok ne dobijete mekano i elastično testo. Zatim ga rastanjite na radnoj površini, na debljinu 5-7 mm, pa isecite na kvadrate 10x10 (u zavisnosti od veličine šljive). U sredinu svakog kvadrata staviti po jednu šljivu, bez koštice, pa oblikujte gambocu (knedlu). Sipajte malo više od pola vode u dublju šerpu, pa kada voda provri lagano spuštajte knedle. Kuvajte ih oko 10 minuta dok ne isplivaju na površinu. Vadite knedle šupljikavom kašikom, pa stavljajte u tiganj i uvaljajte u smesu od prezli i šećera. Puter otopite na laganoj vatri pa dodajte prezle. Kada se smesa sjedini, pomerite sa vatre i dodajte šećer. Sve dobro izmešajte.
Možda vas zanima:
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
KOLAČ SA MAKOM BOLJI OD SVAKE TORTE Sve se samo pomeša i peče
Savršeno ide uz čaj ili kafu.
DOMAĆI JAFA KOLAČ SAVRŠEN ZA IZNENADNE GOSTE I dupla mera će biti malo
Savršen za hladne dane i praznike.
MIRISNI ROLAT SA CIMETOM I BUNDEVOM Zbog njega se krši svaka dijeta
Kremast i sladak, i dupla mera je malo.
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)