MANASTIRSKA PITA SA PEČURKAMA Baš ovako je prave monasi na Hilandaru, bez ijedne kapi ulja
Savršena za doručak ili večeru.
Potrebno je:
Testo za pitu:
- 600 g brašna
- 20 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 350 ml vode
Sastojci za fil:
- 300 g sočiva
- 200 g praziluka
- 1 glavica crnog luka
- 400 g šampinjona
- so, biber
- mlevena začinska paprika
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U posudi sa litar i po vode stavite 300 g opranog i očišćenog sočiva i kašičicu soli, te zakuvajte. Zasebno propržite praziluk i glavicu crnog lukasa malo vode, pa dodajte seckane pečurke. Kada ispari sav višak vode, dodajte proceđeno i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo. Posolite, pobiberite i začinite mlevenom začinskom paprikom. Brašno sipajte u činiju pa napravite udubljenje. U njega stavite kvasac, malo vode i jednu kašičicu šećera. Kvasac usitnite, pa dodajte kašičicu soli, oko 300 ml tople vode i zamesite testo na pobrašnjenoj površini. Zatim ga podelite na 10 do 12 manjih loptica. Pospite ih brašnom pa pustite 15 do 20 minuta da odstoje.Od svake jufkice napravite koru koja se stavi u tepsiju sa pak pairom, pa je bogato nafilujte.Stavite narednu koru , pa ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal.Pecite manastirsku pitu oko 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Možda vas zanima:
STARINSKA GUŽVARA BUDI NOSTALGIJU Ješćete je za doručak, ručak i večeru
Brza i posna, a nema ko je ne voli.
POSNA PITA SA PIRINČEM Savršena za doručak ili večeru, pola tepsije nestane dok trepnete
Svaki zalogaj je raj za nepca.
DOMAĆA POSNA KROMPIRUŠA BUDI SVA ČULA Kad je jednom probate zaboravićete na pekaru
Najbolje služite uz sojin jogurt.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)