EGIPĆANKA TORTA SE TOPI U USTIMA Prepuna lešnika i kremastog fila, a razvaljuje ukusom
Savršena za sve svečane prilike.
Potrebno je:
Za kore (Treba vam 3 kore):
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 15 kašika mlevenih lešnika
- 1 kašika brašna
- 1 kašika ulja
Fil od žumanaca:
- 12 žumanaca
- 700 ml mleka
- 12 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 3 kesice vanilin šećera
- 200 g putera
- 50 g margarina
Za grilijaž:
- 200 g šećera
- 200 g lešnika
Fil s grilijažom:
- istucani grilijaž
- 300 ml slatke pavlake
Priprema
Rernu zagrejte na 190 stepeni. Šećer karmelizujte na srednjoj temperaturi pa dodajte sitno sečene lešnike i promešajte. Toplu smesu sipajte na pek papir pa ostavite da se ohladi. Onda je istucite oklagijom. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Onda dodajte mlevene lešnike, brašno i ulje, dobro promešajte i izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite koru 15 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Istim postupkom napravite još 2 kore, da ukupno dobijete 3. Zakuvajte mleko u šerpi na šporetu, a zasebno umutite žumanca sa šećerom. Zatim im dodajte gustin i brašno. Ključalom mleku dodajte žumanca pa sve dobro umutite. Vratite na šporet i zakuvajte kao puding. Pred kraj kuvanja umešajte vanilin šećer, promešajte i sklonite da se hladi. Zasebno umutite puter sa margarinom, pa u to dodajte ohlađen fil i mikserom umutite. Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag pa u nju dodajte grilijaž. Ređajte tortu sledećim redosledom:prva kora-1/3 fila od žumanaca-1/3 grilijaž fila. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal. Na kraju tortu pospite ostatkom grilijaža i ukrasite po želji.
Možda vas zanima:
LEŠNIK TORTA ZA DEČIJE ROĐENDANE Tri kore različitog ukusa i kremasti fil
Gosti će vam tražiti i parče za poneti.
LIND TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Zbog nje i komšije dolaze nepozvane
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
TORTA BELA DOLINA ZA DEČIJE ROĐENDANE Kremasta i prepuna bogatog fila
Gosti će biti oduševljeni.
JUGOSLOVENSKA SVEČANA TORTA Sve domaćice su znale recept , a Titu je bila omiljena
Nema ko vam neće tražiti recept.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)