EGIPĆANKA TORTA SE TOPI U USTIMA Prepuna lešnika i kremastog fila, a razvaljuje ukusom

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Savršena za sve svečane prilike.

egipćanka torta
Shutterstock

Potrebno je:
Za kore (Treba vam 3 kore):

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 15 kašika mlevenih lešnika
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika ulja


Fil od žumanaca:

  • 12 žumanaca
  • 700 ml mleka
  • 12 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
  • 2 kašike gustina
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 200 g putera
  • 50 g margarina


Za grilijaž:

  • 200 g šećera
  • 200 g lešnika


Fil s grilijažom:

  • istucani grilijaž
  • 300 ml slatke pavlake

Priprema

Rernu zagrejte na 190 stepeni. Šećer karmelizujte na srednjoj temperaturi pa dodajte sitno sečene lešnike i promešajte. Toplu smesu sipajte na pek papir pa ostavite da se ohladi. Onda je istucite oklagijom. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Onda dodajte mlevene lešnike, brašno i ulje, dobro promešajte i izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite koru 15 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Istim postupkom napravite još 2 kore, da ukupno dobijete 3.  Zakuvajte mleko u šerpi na šporetu, a zasebno umutite žumanca sa šećerom. Zatim im dodajte gustin i brašno. Ključalom mleku dodajte žumanca pa sve dobro umutite. Vratite na šporet i zakuvajte kao puding. Pred kraj kuvanja umešajte vanilin šećer, promešajte i sklonite da se hladi. Zasebno umutite puter sa margarinom, pa u to dodajte ohlađen fil i mikserom umutite. Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag pa u nju dodajte grilijaž. Ređajte tortu sledećim redosledom:prva kora-1/3 fila od žumanaca-1/3 grilijaž fila. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal. Na kraju tortu pospite ostatkom grilijaža i ukrasite po želji.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading