PEČENI ŠARAN U RERNI Za 15 minuta dobijate sočnu ribu koju do skoro niste jeli

Tradicionalan, sočan i mirisan

šaran
Shutterstock

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 šaran (1.5–2 kg), očišćen
  • 2 kašike soli
  • 1 kašičica bibera
  • 4–5 čenova belog luka (izgnječenih)
  • 1 limun (isečen na kolutove)
  • 100 ml ulja (ili mešavina ulja i maslinovog ulja)
  • 2 kašike aleve paprike
  • 2 glavice crnog luka (sečene na kolutove)
  • 2–3 lovorova lista
  • Peršun za dekoraciju
  • Po želji: krompir isečen na kriške za pečenje uz ribu

Priprema:

1. Priprema ribe

Šarana spolja i iznutra dobro posoliti.

Utrljati biber i beli luk.

Napraviti 3–4 plitka reza sa svake strane ribe da bolje upije začine.

U unutrašnjost staviti par kolutova limuna i lovorove listove.

2. Priprema preliva

U činiji pomešati:

ulje

alevu papriku

još malo belog luka

Time premazati ribu izvana.

3. Slaganje u pleh

Dno pleha obložiti kolutovima luka.

Po želji dodati i kriške krompira.

Staviti ribu preko povrća.

Ostatak preliva preliti preko ribe.

4. Pečenje

Rernu zagrejati na 200°C.

Peći 50–70 minuta, u zavisnosti od veličine ribe.

Povremeno preliti ribu sokom iz pleha da ostane sočna.

5. Služenje

Po želji posuti seckanim peršunom i dodati svež limun.

Odlično ide uz krompir, projice ili salatu od kupusa.

Komentari (0)

Loading