POSNI PODVARAK IZ BAKINE BELEŽNICE Delikates uz pečeni krompir i projaru
Meko, aromatično, toplo – uz pečeni krompir i projaru ovo jelo je prava posna gozba
Miris doma, tradicija i savršen ukus u jednoj tepsiji. Meko, aromatično, toplo – uz pečeni krompir i projaru ovo jelo je prava posna gozba.
bakina kuhinja
Sastojci za posni podvarak
30 ml ulja
1 praziluk ili veza mladog luka
1 kašičica slatke paprike
1/2 kašičice ljute paprike
1/2 kašičice mlevenog bibera
kiseli kupus – 1 glavica (dobro oprana i oceđena)
1/2 glavice belog luka (sitno seckanog)
lovorov list (po želji)
bakina kuhinja
I. Aromatični krompir
500 g krompira (isečenog na kolutove)
20 ml ulja
1 kašičica slatke paprike
1/2 kašičice ljute paprike
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašičica belog luka u granulama
1/2 kašičice suvog začina
bakina kuhinja
II. Posna projara
400 g kukuruznog brašna
250 ml kisele vode
50 ml ulja
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
Priprema podvarka
U šerpu sipajte ulje i zagrejte ga.
Dodajte sitno seckani praziluk/ mladi luk i pržite dok ne omekša i postane staklast.
Dodajte kiseli kupus, prethodno opran i dobro oceđen.
Pržite zajedno uz povremeno mešanje dok kupus ne dobije blago zlatnu boju i ne omekša.
Kada je kupus upržen:
Sklonite sa vatre, dodajte slatku i ljutu papriku i mleveni biber. Promešajte.
Vratite na tiho i nalijte 1–2 šolje vode ili posnog bujona.
Posolite po ukusu i poklopite.
Krčkajte dok tečnost ne uvri i kupus ne postane potpuno mekan.
Pred kraj:
Dodajte sitno seckani beli luk i izjednačite.
Priprema krompira
Krompir iseći na kolutove.
U činiji ga pomešati sa uljem, paprikom (slatkom i ljutom), biberom, granulama belog luka i suvim začinom.
U pekarski pleh sa kupusom ubosti kolutove krompira po celoj površini, a ostatak poređati okolo.
Priprema projaru
Pomešati kukuruzno brašno, so i prašak za pecivo.
Dodati ulje i kiselu vodu. Izmešati kašikom do glatke smese.
Izliti masu u manji, podmazan pleh.
Pečenje
Rernu zagrejati na 200–220°C.
Pleh sa podvarkom i krompirom pokriti folijom i peći 20 minuta.
Zatim skinuti foliju i peći dok krompir ne porumeni i ne dobije hrskavu koricu.
Projaru peći posebno, na 200°C oko 30 minuta.
Serviranje
Podvarak je najlepši uz:
vruću projicu
salatu od kiselog kupusa ili kiseo krastavac
kašiku ajvara
Ovo je jelo koje greje dušu – tradicija u tanjiru, ukus koji se pamti. Prijatno!
POSNI PODVARAK IZ BAKINE BELEŽNICE Delikates uz pečeni krompir i projaru
Meko, aromatično, toplo – uz pečeni krompir i projaru ovo jelo je prava posna gozba
BAKIN RECEPT ZA POSNI PASULJ Najbolji koji ste jeli, tajna je u jednostavnom triku!
Ako tražite posno jelo koje je jednostavno i izdašno, kuvani posni pasulj biće vaš favorit.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
Komentari (0)