POSNI PODVARAK IZ BAKINE BELEŽNICE Delikates uz pečeni krompir i projaru

Slobodanka Ćorić

14:10

Sezonski recepti 0

Meko, aromatično, toplo – uz pečeni krompir i projaru ovo jelo je prava posna gozba

PODVARAK
bakina kuhinja

Miris doma, tradicija i savršen ukus u jednoj tepsiji. Meko, aromatično, toplo – uz pečeni krompir i projaru ovo jelo je prava posna gozba.

PODVARAK bakina kuhinja
 

 

Sastojci za posni podvarak

30 ml ulja

1 praziluk ili veza mladog luka

1 kašičica slatke paprike

1/2 kašičice ljute paprike

1/2 kašičice mlevenog bibera

kiseli kupus – 1 glavica (dobro oprana i oceđena)

1/2 glavice belog luka (sitno seckanog)

lovorov list (po želji)

PODVARAK bakina kuhinja
 

I. Aromatični krompir

500 g krompira (isečenog na kolutove)

20 ml ulja

1 kašičica slatke paprike

1/2 kašičice ljute paprike

1/2 kašičice mlevenog bibera

1 kašičica belog luka u granulama

1/2 kašičice suvog začina

PODVARAK bakina kuhinja
 

 

II. Posna projara

400 g kukuruznog brašna

250 ml kisele vode

50 ml ulja

1 kašičica soli

1 kašičica praška za pecivo

Priprema podvarka

U šerpu sipajte ulje i zagrejte ga.

Dodajte sitno seckani praziluk/ mladi luk i pržite dok ne omekša i postane staklast.

Dodajte kiseli kupus, prethodno opran i dobro oceđen.

Pržite zajedno uz povremeno mešanje dok kupus ne dobije blago zlatnu boju i ne omekša.

Kada je kupus upržen:

Sklonite sa vatre, dodajte slatku i ljutu papriku i mleveni biber. Promešajte.

Vratite na tiho i nalijte 1–2 šolje vode ili posnog bujona.

Posolite po ukusu i poklopite.

Krčkajte dok tečnost ne uvri i kupus ne postane potpuno mekan.

Pred kraj:

Dodajte sitno seckani beli luk i izjednačite.

Priprema krompira

Krompir iseći na kolutove.

U činiji ga pomešati sa uljem, paprikom (slatkom i ljutom), biberom, granulama belog luka i suvim začinom.

U pekarski pleh sa kupusom ubosti kolutove krompira po celoj površini, a ostatak poređati okolo.

Priprema projaru

Pomešati kukuruzno brašno, so i prašak za pecivo.

Dodati ulje i kiselu vodu. Izmešati kašikom do glatke smese.

Izliti masu u manji, podmazan pleh.

Pečenje

Rernu zagrejati na 200–220°C.

Pleh sa podvarkom i krompirom pokriti folijom i peći 20 minuta.

Zatim skinuti foliju i peći dok krompir ne porumeni i ne dobije hrskavu koricu.

Projaru peći posebno, na 200°C oko 30 minuta.

Serviranje

Podvarak je najlepši uz:

vruću projicu
salatu od kiselog kupusa ili kiseo krastavac
kašiku ajvara

Ovo je jelo koje greje dušu – tradicija u tanjiru, ukus koji se pamti. Prijatno!

 

Komentari (0)

Loading