TRADICIONALNO JELO SRPSKE KUHINJE Punjene paprike, fantastični letnji ručak
Za iskusne domaćice ovo je jedno dobro poznato jelo kao ideja za ručak, dok mlađoj generaciji ostavljamo recept da pokušaju sami da naprave
Sastojci:
- 1 veća glavica crnog luka800 gr mlevenog mesa
- 1 kašika suvog začina ( opciono )
- 1 kašičica soli
- 1 ravna kašičica bibera ili po želji više
- 1 kašičica peršunovog lista
- 150g pirinča / riže
- 7 – 8 komada većih babura paprika
- 100 ml ulja
- 1 puna kašika mekog brašna
- 1 kašičica mlevene, crvene paprike
- 500 – 750ml paradajz soka
Priprema:
Crni luk sitno iseckati.
Mlevenom mesu dodati crni luk i navedene začine, kao i opran pirinač.
Rukom dobro smesu izmesiti, da postane ujednačena.
Opciono se stavlja jedno jaje, može i nemora. Neko stavi, a neko ne.
Papriku oprati pa joj odstraniti peteljku i seme ( izdubiti je ).
Napuniti nadevom papriku, ali ne baš skroz do vrha jer će smesa da nabubri.
Nije potrebno ičim zatvarati jer je masa kompaktna i neće cureti napolje.
U veći lonac sipati ulje i zagrejati.
Dodati brašno i mešati dok ne postane blago žute boje.
Zatim dodati crvenu papriku, mešati 30ak sekundi pa naliti paradajz sok i otprilike litru vode.
Poslagati papriku i naliti vode ako fali još, kako bi paprika bila prelivena.
Staviti da se juva na jaču vatru pa pre nego što provri smanjiti na srednju do slabiju i ostaviti 90 minuta da se kuva.
Paziti da voda ne uvri, ako je potrebno malo doliti vrele vode.
Na kraju probadi čorbu, ako je potrebno dosoliti i posuti peršunovim listom.
Servirati toplu.
Prijatno.
PILEĆE ĆUFTE U SOSU OD SPANAĆA ZA SAVRŠEN RUČAK Ukusa kao iz najboljeg restorana
Sočne i mirisne, nema ko ih ne voli.
POSNI PAPRIKAŠ SA TARANOM IZ BAKINE KUHINJE Zbog mirisa i komšije dolaze nepozvane
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
POSNA PITA SA LUKOM I PEČURKAMA Gotova za 10 minuta, a pojede se dok je u plehu
Savršena za doručak ili večeru, uz ajvar ili prilog po žeji.
PUNJENA JAJA SAVRŠENO SLAVSKO PREDJELO Prave se maltene sama, a svi gosti ih vole
Predjelo koje može i dete da napravi, a fantastičnog ukusa.
DOMAĆE KIFLICE SA ČVARCIMA MEKANE KAO DUŠA A biće sveže i prekosutra
Mirisne i slasne, zaboravićete na pekaru.
Komentari (0)