MAKEDONSKA SARMA…TAJNI RECEPT Srpkinje će se zaprepastiti, zbog ovoga je ukusnija od naše
Sastojci za pripremu su isti kao kod klasične kuvane sarme samo se sama priprema malo razlikuje
SASTOJCI
Za početak, pripremiti:
10 srednjih glavica crnog luka (barem kilogram)
700 gr svinjskog mlevenog mesa (ko voli mešano, taj naravno po svom ukusu)
100 gr pirinča
velika glavica kiselog kupusa
7 – 8 kašikica vegete, 1 – 2 kašikice bibera, 1 ravna kašikica tucane paprike, 1 ravna kašikica soli, 1 ravna kašikica šećera, 1 kašikica belog luka u prahu, 3 kašikice mlevene crvene paprike
1- 2 dcl ulja
PRIPREMA:
Luk sitno iseckati ili samleti pa staviti sa uljem i suvim zalinom da se prodinsta.
Kada se luk dinstao nekih 15 minuta, dodati mleveno meso, malo vode i opet malo dinstati.
U drugu šerpu stavimo pirinač i nalijemo vode pa ostavimo da se kuva 10 – 15 minuta.
Taman dok nam se meso izdinsta.
Mesu dodamo začine i opet malo dinstamo.
Pirinač procedimo i dodamo mesu pa sve sjedinimo.
Kupus operemo, odvojimo listove i isečemo žilice, ako su nam listovi preveliki presečemo ih tu gde je žilica i nju odstranimo.
Stavljamo kašikom na početak lista smesu od mesa pa preklopimo od dole malo preko mesa, pa malo sa leve strane i malo sa desne i onda urolamo sve zajedno.
Slaćemo u pouljenu keramičku ili vatrostalnu tepsiju gusto, jednu do druge, da jedna drugu drže, da se ne odmotaju.
Nalijemo vode pola tepsije, poklopimo poklopcem ili alu folijom i stavimo da se peče na 180 stepeni nekih sat vremena.
Posle sat vremena skinemo poklopac, pogledamo koliko ima vode ako je potrebno dolijemo.
E sad, neko stavlja zapršku, a neko ne.
Ako stavljate onda 100 ml ulja zagrejete i stavite kašiku brašna, malo mešate pa kašiku crvene, mlevene paprike i opet mešamo par minuta.
Tom smesom prelijemo papriku pod uslovom da ima vode u tepsiji do pola.
Druga vrsta zaprške je kašika brašna, kašike mlevene crvene paprike i čaša vode se razmute i prelije se preko sarme.
Ostaviti tako još 30 minuta da se peče, da bi se i sarmice odgore malo zapekle.
Poslužiti toplu.
Prijatno.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)