NAPRAVITE GASPAĆO, OBAVEZNO JELO LETI Hladna španska supa savešena kada je vruće
Tradicionalno se priprema od svežeg paradajza, krastavaca, crvenog luka i belog luka
Napravite ovo ultimativno osvežavajuće letnje jelo – oduševiće vas aromatičnim ukusom ali najviše činjenicom da ne morate da palite šporet na najavljenih 40 stepeni.
Gaspaćo je klasična hladna španska supa, savršena za sparne letnje dane. Tradicionalno se priprema od svežeg paradajza, krastavaca, crvenog luka i belog luka. Za uspeh ovog recepta za koji ne morate da se kuvate pored ringle je korišćenje svežih sastojaka.
Sastojci:
6 zrelih paradajza, oguljenih i naseckanih
1 glavica crvenog luka, sitno naseckana
1 krastavac, oguljen, bez semenki, naseckan
1 crvena ili zelena paprika, naseckana
2 štapa celera, naseckana
1 do 2 kašike naseckanog svežeg peršuna
2 kašike naseckanog svežeg vlašca
1 češanj belog luka, samleven
240 ml soka od paradajza ili 1 limenka pelata
60 ml crvenog vinskog sirćeta
60 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašika sveže isceđenog soka od limuna
2 kašičice šećera ili više po ukusu
So i sveže mleveni biber po ukusu
Po želji za malo jači i puniji ukus: jedna kašičica Vorčester sosa i 6 ili više kapi Tabasko sosa (po ukusu)
Priprema
Izmiksajte gaspaćo do željene teksture: Stavite sve sastojke u veliku činiju. Uz pomoć štapnog miksera ili blendera sve sastojke izmiksajte do željene gustine. Preporučljivo je mešati do neke srednje teksture, tako da ostanu poneki komadići, da smesa ne bude skroz glatka – za to je dovoljno mikser upaliti dva do tri puta.
Začinite i ohladite: Prilagodite količinu začina prema ukusu. Stavite u nereaktivnu posudu za skladištenje. (Imajte na umu da je paradajz kiseo). Ohladite nekoliko sati ili preko noći kako bi se ukusi pomešali i proželi.
Napravite ovo ultimativno osvežavajuće letnje jelo – oduševiće vas aromatičnim ukusom ali najviše činjenicom da ne morate da palite šporet na najavljenih 40 stepeni.
Gaspaćo je klasična hladna španska supa, savršena za sparne letnje dane. Tradicionalno se priprema od svežeg paradajza, krastavaca, crvenog luka i belog luka. Za uspeh ovog recepta za koji ne morate da se kuvate pored ringle je korišćenje svežih sastojaka.
SAVRŠEN DODATAK ZA TESTO Biće mekano, ukusno i imaće savršenu teksturu
Dodajte ovu namirnicu u testo i videćete razliku u ukusu.
PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
Komentari (0)