SAVRŠENSTVO OD UKUSA Spremite marinirane paprike u ulju

Slobodanka Ćorić

07:31

Sezonski recepti 0

Paprike spremljene na ovaj način, biće neizostavni deo na svakoj vašoj trpezi

paprike
Shutterstock

Potrebno je:

  • kilogram crvenih paprika
  • 50 ml ulja
  • 15 ml sirćeta
  • tri-četiri čena belog luka
  • so, peršun

PRIPREMA:

Paprike dobro oprati, prosušiti, pa ih ispeći na ringli, roštilju ili u rerni, da lepo pocrne.

Potom ih staviti u najlonsku kesu, zavezati je, izbušiti dno i ostaviti da se paprike upare i ocede.

Oljuštiti paprike, te ređati u prethodno sterilisanu teglu zajedno sa sitno seckanim belim lukom, peršunom i malo soli.

Pomešati ulje i sirće, preliti paprike, zatvoriti i staviti u frižider da prenoće.

šomloi galuška

ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče

17:00

10 novembar, 2024

Sezonski recepti

Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.

Komentari (0)

Loading