SAVRŠENSTVO OD UKUSA Spremite marinirane paprike u ulju
Paprike spremljene na ovaj način, biće neizostavni deo na svakoj vašoj trpezi
Potrebno je:
- kilogram crvenih paprika
- 50 ml ulja
- 15 ml sirćeta
- tri-četiri čena belog luka
- so, peršun
PRIPREMA:
Paprike dobro oprati, prosušiti, pa ih ispeći na ringli, roštilju ili u rerni, da lepo pocrne.
Potom ih staviti u najlonsku kesu, zavezati je, izbušiti dno i ostaviti da se paprike upare i ocede.
Oljuštiti paprike, te ređati u prethodno sterilisanu teglu zajedno sa sitno seckanim belim lukom, peršunom i malo soli.
Pomešati ulje i sirće, preliti paprike, zatvoriti i staviti u frižider da prenoće.
DOMAĆE PRINCES KROFNE Baka Ivanka nam je dala najbolji recept, ovako kremaste i mekane do sada niste jeli
Pogodne za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu trpezu.
KESTEN TORTA Brza jesenja poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Savršena jesenja poslastica ukusa koji se pamti, za sve prilike.
PITA S KISELIM KUPUSOM I SUVIM MESOM Gurmanski delikates koji drži dugo sitim, a nema ko će ostati na 1 parčetu
Sočna i drugačija, najbolje ide uz šolju jogurta ili kiselog mleka.
SLANA TORTA OD PEČENIH PAPRIKA Predjelo posle koga nećete morati da ručate, za najbolju slavsku trpezu
Rapsodija ukusa koja se lako pravi, a držaće vas dugo sitim.
ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče
Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.
Komentari (0)