KOLIKO SOLI IDE NA 10L VODE ZA KISELI KUPUS Ovo je idealna količina, savet iskusnih domaćica
Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace. Svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom, ali uvek ta začkoljica da ga ne presolimo ili ne daj Bože da nam propadne jer nismo stavili dovoljno soli
![kiseli kupus](/data/images/2023-10-19/65063_shutterstock-2262473937_f.jpg?timestamp=1697666400)
Kiseli kupus je tradicionalna zimska salata na srpskoj trpezi i namirnica od koje se spremaju nadaleko čuvena zimska srpska jela, kao što su podvarak (bez mesa i sa mesom) i neizostavna sarma.
Upravo zbog tih delikatesa u svakom domaćinstvu koje drži do sebe veoma je važno imati kupus tokom čitave zimske sezone. A mnogi ga na kraju sezone stavljaju u zamrzivače, ne toliko iz razloga "da se ne baci", koliko zbog toga što je sarma od kiselog kupusa mnogima omiljenija od bilo koje druge sarme.
Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace. Svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom.
Ako ove godine prvi put pravite kiseli kupus, ali čak i ako ste iskusna domaćica, možda ne znate koja količina soli koju treba sipati u vodu i kako pravilno napraviti salamuru.
Da biste pravilno kiselili kupus, u nastavku pročitajte koliko soli je potrebno za 10 litara vode. Neki ljudi vole kiseli kupus malo slaniji, a neki ne toliko, ali u koju god grupu spadate, postoji optimalna količina za dodavanje. Dakle, 10 l vode sadrži 400 g soli.
Ako koristite posudu od 20 l, onda udvostručite količinu soli. Još jedna važna stvar je koju so koristite. Ako želite da kiseli kupus bude ukusan, predlažemo vam da koristite krupnu morsku so, koju treba potpuno rastvoriti u vodi pre nego što se sipa u bure.
Možda vas zanima:
![FANTASTIČAN RECEPT IZ BAKINE KUHINJE Zimsko jelo, kupus sa suvim rebrima i slaninom, ugrejaće vam stomak i dušu](/data/images/2023-01-25/44846_20230124-140739_f.jpg)
FANTASTIČAN RECEPT IZ BAKINE KUHINJE Zimsko jelo, kupus sa suvim rebrima i slaninom, ugrejaće vam stomak i dušu
Sezona je kada hodnici zgrada širom gradova Srbije mirišu na kiseli kupus, a burencima sa potopljenim kupusom na selu polako se vidi dno
![RECEPT ZA TRADICIONALNO SRPSKO JELO Kiseli kupus sa suvim mesom, izbor broj jedan za zimske dane](/data/images/2023-01-12/43976_602336-20220119-131237-f_f.jpg)
RECEPT ZA TRADICIONALNO SRPSKO JELO Kiseli kupus sa suvim mesom, izbor broj jedan za zimske dane
Kada se ukiseli kupus i sa sušenja stignu dimljene butkice, kolenice, slanina i kobasice vreme je da sjedinimo sve ove divne ukuse
![posna moskva šnit](/data/images/2025-02-15/114090_screenshot-2025-02-15-093703_f.png)
POSNA MOSKVA ŠNIT Omiljena beogradska torta u savršenom spoju sa voćem
Fenomenalna torta oduševiće i one izbirljive.
![gulaš](/data/images/2025-02-15/114093_screenshot-2025-02-15-100533_f.png)
SOČNI GULAŠ Držaće vas dugo sitim, a preukusan, prste da poližete
Preukusno jelo za prave gurmane.
![musaka](/data/images/2024-12-16/109022_musaka-shutter_f.jpg)
SOČNA MUSAKA OD KROMPIRA Klasik koji nikada ne gubi na popularnosti, za savršen obrok
Fenomenalno jelo držaće vas dugo sitim.
![krilca iz rerne](/data/images/2024-09-09/99937_iz-rerne_f.jpg)
SLASNA KRILCA IZ RERNE Savršeno hrskava, a meso se lepi za prste
Fenomenalna i slasna, a priprema je jednostavna.
![makaronsi](/data/images/2025-02-13/113938_screenshot-2025-02-13-152947_f.png)
MAKARONSI Francuski kolačići zbog kojih ćete se osećati kao u Parizu, neponovljivog ukusa
Ukusa koji priča priče, najbolje stavite duplu meru.
Komentari (0)