KOLIKO SOLI IDE NA 10L VODE ZA KISELI KUPUS Ovo je idealna količina, savet iskusnih domaćica

Slobodanka Ćorić

12:34

Sezonski recepti 0

Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace. Svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom, ali uvek ta začkoljica da ga ne presolimo ili ne daj Bože da nam propadne jer nismo stavili dovoljno soli

kiseli kupus
Shutterstock

Kiseli kupus je tradicionalna zimska salata na srpskoj trpezi i namirnica od koje se spremaju nadaleko čuvena zimska srpska jela, kao što su podvarak (bez mesa i sa mesom) i neizostavna sarma.

Upravo zbog tih delikatesa u svakom domaćinstvu koje drži do sebe veoma je važno imati kupus tokom čitave zimske sezone. A mnogi ga na kraju sezone stavljaju u zamrzivače, ne toliko iz razloga "da se ne baci", koliko zbog toga što je sarma od kiselog kupusa mnogima omiljenija od bilo koje druge sarme.

Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace. Svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom.

 Ako ove godine prvi put pravite kiseli kupus, ali čak i ako ste iskusna domaćica, možda ne znate koja količina soli koju treba sipati u vodu i kako pravilno napraviti salamuru.

Da biste pravilno kiselili kupus, u nastavku pročitajte koliko soli je potrebno za 10 litara vode. Neki ljudi vole kiseli kupus malo slaniji, a neki ne toliko, ali u koju god grupu spadate, postoji optimalna količina za dodavanje. Dakle, 10 l vode sadrži 400 g soli.

Ako koristite posudu od 20 l, onda udvostručite količinu soli. Još jedna važna stvar je koju so koristite. Ako želite da kiseli kupus bude ukusan, predlažemo vam da koristite krupnu morsku so, koju treba potpuno rastvoriti u vodi pre nego što se sipa u bure.

Možda vas zanima:

gurmanluk sa krompirom i kobasicama

GURMANLUK SA KROMPIROM I KOBASICAMA Po receptu pevača Slobe Radanovića

15:00

28 april, 2024

Sezonski recepti

Sloba Radanović, nekadašnja Pinkova zvezda, a sada vlasnik brojnih hitova, čiji je novi album „Vreme besramnih“ nedavno ugledao svetlost dana, pokazao je da nije samo talentovan za pevanje. Suprug i otac malenog Damjana pre nekoliko godina podelio je recept za jelo koje obožava da pravi, ali i jede. Slasno i začinjeno jelo sa krompirom i kobasicama poješćete u slast, a mi vam prenosimo recept u celosti.

Komentari (0)

Loading