POGAČA SA CRNIM LUKOM Hrskava, sa sočnim nadevom, ovakvu niste probali

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Pogaču sa crnim lukom možete da služite uz prilog ili jedete samostalno, za doručak ili večeru. Savršeno se slaže sa majonezom i raznim umacima, pritom je posna. Začini daju posebnu draž i dodaju na ukusu.

pogača sa crnim lukom
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna (tip 500)
  • 1 kocka posnog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 300 ml mlake vode

Fil

  • 4 srednja crna luka (sitno seckana)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • suvi začin po želji
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna (opciono)

Priprema

U posudi pomešajte kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira. U veću posudu stavite brašno, dodajte so i napravite udubljenje u sredini. U udubljenje sipajte aktivirani kvasac i dodajte maslinovo ulje. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Dodajte po potrebi više brašna. Pokrijte testo krpom i ostavite ga da se diže na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči svoj volumen. U međuvremenu, pripremite fil. Na srednje jakoj vatri propržite sitno seckani crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte so, biber, suvi začin i sve dobro promešajte. Ostavite da se ohladi. Kada je testo naraslo, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvijte u pravougaonik na pobrašnjenoj površini. Rasporedite prohlađeni fil od crnog luka ravnomerno preko oba pravougaonika testa. Uvijte svaki pravougaonik u rolat, stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje, i ostavite ih još oko 15 minuta da odmaraju. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite pogače u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohlade nekoliko minuta, a zatim poslužite.

 

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

Komentari (0)

Loading