BIGOŠ Savršeni spoj kupusa i mesa, pravo gurmansko začinjeno jelo
Bigoš ili lovački gulaš, tradicionalno jelo poljske, litvanske, beloruske i ukrajinske kuhinje. Postoje više recepata, ali svaki podjednako oduševljava ukusom. Probajte i uverite se.
Potrebno je
- 1 kg kupusa ribanca
- 1 par suvih kobasica
- 300 g svinjetine od buta
- 300 g teletine
- 3 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 2 ravne kašike brašna
- 50 ml ulja
- slatka začinska paprika
- so, biber, list lovora
- 5 suvih šljiva
- 2 kašike sušenih pečuraka
- 200 ml soka od paradajza
- kašičica šećera
Priprema
Kobasice isecite na kolutove, a svinjetinu i teletinu na kockice, pa pospite brašnom. Luk isecite na rebarca. Na ulju prvo propržite srnetinu, dodajte crni i beli luk, začinsku papriku i zalijte čašom vode. Meso malo posolite i pobiberite, pa sve propržite i dinstajte oko pola sata. Dodajte svinjetinu, kobasice, list lovora, suve šljive i pečurke koje ste prethodno natopili u vodi. Promešajte i na kraju dodajte ribanac. Dinstajte oko pola sata povremeno dolivajući vodu, pa sipajte paradajz sok, dodajte kašičicu šećera i dinstajte dok meso ne omekša. Pred kraj kuvanja ulijte vino i toliko vode da sve ogrezne. Kuvajte još 15 minuta na tihoj vatri i poslužite uz crni hleb.
OVO JE NAJZDRAVIJI SIR Ali ako imate ovu bolest nemojte da ga jedete
Svež mladi sir smatra se najzdravijom vrstom sira, po rečima lekara.
LJUTA TURŠIJA OD GROŽĐA Ako volite pikantno i začinjeno, postaće vam omiljena salata
Ljuta turšija raspametiće one izbirljive.
AKO NE MOŽETE DA SPAVATE JEDITE OVO Namirnice koje provereno pomažu kod nesanice
Probajte da na potpuno prirodan način rešite problem nesanice.
SLASNI BUREK SA KROMPIROM Zaboravićete na onaj kupovni, za savršen početak dana
Savršen spoj hrskavih kora i sočnog fila.
GENIJALAN TRIK ZA ČIŠĆENJE RERNE Odmašćava rešetke u trenu, a nije soda bikarbona
Primenite ovaj jednostavni trik i očistite rernu bez ribanja i struganja.
Komentari (0)