BIGOŠ Savršeni spoj kupusa i mesa, pravo gurmansko začinjeno jelo
Bigoš ili lovački gulaš, tradicionalno jelo poljske, litvanske, beloruske i ukrajinske kuhinje. Postoje više recepata, ali svaki podjednako oduševljava ukusom. Probajte i uverite se.
Potrebno je
- 1 kg kupusa ribanca
- 1 par suvih kobasica
- 300 g svinjetine od buta
- 300 g teletine
- 3 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 2 ravne kašike brašna
- 50 ml ulja
- slatka začinska paprika
- so, biber, list lovora
- 5 suvih šljiva
- 2 kašike sušenih pečuraka
- 200 ml soka od paradajza
- kašičica šećera
Priprema
Kobasice isecite na kolutove, a svinjetinu i teletinu na kockice, pa pospite brašnom. Luk isecite na rebarca. Na ulju prvo propržite srnetinu, dodajte crni i beli luk, začinsku papriku i zalijte čašom vode. Meso malo posolite i pobiberite, pa sve propržite i dinstajte oko pola sata. Dodajte svinjetinu, kobasice, list lovora, suve šljive i pečurke koje ste prethodno natopili u vodi. Promešajte i na kraju dodajte ribanac. Dinstajte oko pola sata povremeno dolivajući vodu, pa sipajte paradajz sok, dodajte kašičicu šećera i dinstajte dok meso ne omekša. Pred kraj kuvanja ulijte vino i toliko vode da sve ogrezne. Kuvajte još 15 minuta na tihoj vatri i poslužite uz crni hleb.
PATLIDŽAN IZ RERNE SAVRŠEN ZA DIJETU Lagan i aromatičan, savršen za večeru
Samo dodajte ajvar ili prilog po želji.
RIŽOTO SA PEČURKAMA ZA VIKEND Eksplozija ukusa u svakom zalogaju
Savršen za dane Božićnog posta, a preukusan.
NAJBOLJI RECEPT ZA PLESKAVICE KAO IZ KAFANE Zbog jednog sastojka će biti sočne
Samo dodajte lepinju i prilog po želji.
POSNA ŠEHEREZADA TORTA Gotova dok pristavite kafu, a razvaljuje ukusom
Kremasta i jednostavna, nestane sa stola odmah.
SLANI ŠTAPIĆI SA SUSAMOM ZA LEPO VEČE SA PRIJATELJIMA Hrskavi i mekani, i dupla mera je malo
Savršeni kao brza grickalica ili užina.
Komentari (0)