BIGOŠ Savršeni spoj kupusa i mesa, pravo gurmansko začinjeno jelo

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Bigoš ili lovački gulaš, tradicionalno jelo poljske, litvanske, beloruske i ukrajinske kuhinje. Postoje više recepata, ali svaki podjednako oduševljava ukusom. Probajte i uverite se.

bigoš
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 kg kupusa ribanca
  • 1 par suvih kobasica
  • 300 g svinjetine od buta
  • 300 g teletine
  • 3 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 ravne kašike brašna
  • 50 ml ulja
  • slatka začinska paprika
  • so, biber, list lovora
  • 5 suvih šljiva
  • 2 kašike sušenih pečuraka
  • 200 ml soka od paradajza
  • kašičica šećera

Priprema

Kobasice isecite na kolutove, a svinjetinu i teletinu na kockice, pa pospite brašnom. Luk isecite na rebarca. Na ulju prvo propržite srnetinu, dodajte crni i beli luk, začinsku papriku i zalijte čašom vode. Meso malo posolite i pobiberite, pa sve propržite i dinstajte oko pola sata. Dodajte svinjetinu, kobasice, list lovora, suve šljive i pečurke koje ste prethodno natopili u vodi. Promešajte i na kraju dodajte ribanac. Dinstajte oko pola sata povremeno dolivajući vodu, pa sipajte paradajz sok, dodajte kašičicu šećera i dinstajte dok meso ne omekša. Pred kraj kuvanja ulijte vino i toliko vode da sve ogrezne. Kuvajte još 15 minuta na tihoj vatri i poslužite uz crni hleb.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading