TELETINA ISPOD SAČA Ovakvu do sada niste probali Po receptu pevača Ace Pejovića
Popularni pevač, otac tri ćerke i suprug Aco Pejović spada u zvezde za čije se nastupe uvek traži karta više. Prošle godine se to i pokazalo, na tri prepuna koncerta na Tašmajdanu, gde je publika pevala s njim uglas njegove najveće hitove. Aco je odrastao u Prijepolju, a na porodičnoj trpezi bile u jagnjetina ili teletina. - Teško mi je da jedem namirnice koje ne volim. Na primer, povrće, ribu… Rođen sam u Prijepolju, a ne na moru! Mi smo kao klinci jeli pastrmku samo za slavu i tokom posta. Znam da je riba zdrava zbog omega-3 masnih kiselina, ali nisam njen ljubitelj. U Prijepolju ni prasetinu nismo često jeli, već jagnjetinu i teletinu. Teletina ispod sača je jedno od omiljenih Acinih jela, koje rado sprema, a još radije jede.
Potrebno je
- 2 kg teletine
- 1,5 kg krompira
- glavica belog luka
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 čaša vode
- peršun
- ulje
- suvi biljni začin
- so
- biber
Priprema
Teletinu dobro operite hladnom vodom i ostavite da se osuši. Nakon toga isecite je na krupnije komade i dobro natrljajte solju, biberom i ostalim začinima po želji. Hladan zemljani sač namažite tankim slojem svinjske masti. Kada ste ga zamastili, na dno sača poređajte teletinu. Teletina se u rerni može peći i u zemljanom pekaču s poklopcem, ukoliko nemate sač. Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade, očistite šargarepu i po želji je iseckajte krupnije ili sitnije. Krompirom, šargarepom i crnim lukom prekrijte meso. Ubacite i glavice belog luka presečene napola. Nalijte vodom. Poklopite zemljani sač i ubacite ga u hladnu rernu, jer zemljano posuđe ne trpi nagle temperaturne promene i može doći do naprsnuća i kasnijeg curenja. Temperaturu podesite na 180 stepeni i pecite četiri sata. Na svakih sat vremena podignite sač i obrnite komade mesa.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
Komentari (0)