TELETINA ISPOD SAČA Ovakvu do sada niste probali Po receptu pevača Ace Pejovića
Popularni pevač, otac tri ćerke i suprug Aco Pejović spada u zvezde za čije se nastupe uvek traži karta više. Prošle godine se to i pokazalo, na tri prepuna koncerta na Tašmajdanu, gde je publika pevala s njim uglas njegove najveće hitove. Aco je odrastao u Prijepolju, a na porodičnoj trpezi bile u jagnjetina ili teletina. - Teško mi je da jedem namirnice koje ne volim. Na primer, povrće, ribu… Rođen sam u Prijepolju, a ne na moru! Mi smo kao klinci jeli pastrmku samo za slavu i tokom posta. Znam da je riba zdrava zbog omega-3 masnih kiselina, ali nisam njen ljubitelj. U Prijepolju ni prasetinu nismo često jeli, već jagnjetinu i teletinu. Teletina ispod sača je jedno od omiljenih Acinih jela, koje rado sprema, a još radije jede.
Potrebno je
- 2 kg teletine
- 1,5 kg krompira
- glavica belog luka
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 čaša vode
- peršun
- ulje
- suvi biljni začin
- so
- biber
Priprema
Teletinu dobro operite hladnom vodom i ostavite da se osuši. Nakon toga isecite je na krupnije komade i dobro natrljajte solju, biberom i ostalim začinima po želji. Hladan zemljani sač namažite tankim slojem svinjske masti. Kada ste ga zamastili, na dno sača poređajte teletinu. Teletina se u rerni može peći i u zemljanom pekaču s poklopcem, ukoliko nemate sač. Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade, očistite šargarepu i po želji je iseckajte krupnije ili sitnije. Krompirom, šargarepom i crnim lukom prekrijte meso. Ubacite i glavice belog luka presečene napola. Nalijte vodom. Poklopite zemljani sač i ubacite ga u hladnu rernu, jer zemljano posuđe ne trpi nagle temperaturne promene i može doći do naprsnuća i kasnijeg curenja. Temperaturu podesite na 180 stepeni i pecite četiri sata. Na svakih sat vremena podignite sač i obrnite komade mesa.
SPASITE PREVIŠE LJUTO JELO Nemojte da bacate već dodajte ovu namirnicu, odmah će da ublaži ukus
Ako ste ubacili previše čilija pa je jelo ispalo ljuto, primenite ovaj koristan trik.
BRUSKETI SA PEČURKAMA Slasni zalogajčići nestaće sa stola odmah, a imaćete osećaj kao da ste u Italiji
Sočni i aromatični, idealni za slavsku trpezu.
ČOKOLADNA TORTA Poslastica koja popravlja dan u trenu, po receptu čuvene Marte Stjuart
Neodoljiva čokoladna torta objavljena u časopisu Martha Stewart living, za prave sladokusce.
TIRAMISU SA BUNDEVOM Jesenji specijalitet sa kafom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, uzećete parče više
Čuveni italijanski desert u savršenom spoju sa bundevom, kraljicom sezone.
STARINSKA TORTA SA ORASIMA Zaboravljeni slatkiš iz bakine sveske recepata, sa sočnim korama i slatkim filom
Fenomenalna poslastica pogodna za sve svečane događaje i slavsku trpezu.
Komentari (0)